Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 2. 2018.

HDZ u veljači u stabilnom vodstvu ispred drugih stranaka

Prema redovitom istraživanju CRO Demoskop HDZ u veljači bilježi potporu od 29,3 posto, dok SDP-ov rejting iznosi 21,1 posto

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno je početkom 31. siječnja do 3. veljače.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom veljače (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi bio relativni pobjednik izbora.

Prema istraživanju CRO Demoskop na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka u veljači nalazi se HDZ s izborom od 29,3 posto ispitanika (prema 29 posto iz siječnja). SDP je drugi i bilježi potporu od 21,1 posto (prema 20,6 posto iz siječnja), a slijede Živi zid s izborom od 11,8 posto (prema 11,4 posto iz siječnja) i MOST sa 6,1 posto (prema 7 posto iz siječnja) te ostale stranke, a neodlučnih birača je 15 posto.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 19,2 posto, drugi je "Nitko" (nijedan političar) s 18,7 posto odabira ispitanika, a treći je predsjednik Vlade Andrej Plenković s izborom od 10,9 posto. Slijede Božo Petrov s 5,2 posto i Ivan Sinčić s 4,6 posto te ostali političari.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se premijer Plenković s izborom od 21,1 posto, a drugo mjesto dijele "svi političari" s izborom od 12,9 posto. Treće mjesto zauzima predsjednik SDP-a Davor Bernardić sa 9,5 posto. Slijede Milorad Pupovac sa 7,9 posto i Zlatko Hasanbegović sa 6,1 posto te ostali političari.

Smjer kretanja zemlje, kao svojevrstan pokazatelj društvenog optimizma, podupire 21,1 posto građana (prošli mjesec 20,9 posto), dok ih 67,7 posto smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (prošli mjesec 67,3 posto). Kakav je smjer zemlje, ne zna 11,2 posto ispitanika.

Razina potpore politici Vlade u veljači iznosi 34,3 posto, a Vladine politike ne podupire 49,1 posto ispitanika, dok ih 16,6 posto nema stava o njima.

Najvažnija tema mjeseca su napetosti sa Slovenijom u vezi arbitražne odluke (26,9 posto građana). Dugotrajna društvena kriza i iseljavanje mladih najvažnija je tema za 20,6 posto građana, a slučaj Agrokor za njih 14,6 posto. Rezultat rukometaša na Europskom rukometnom prvenstvu u RH je najvažniji za 11,3 posto građana. Četiri su teme zabilježile izbor viši od dva posto posto: problemi u Uljaniku i Petrokemiji (4 posto), izbor kineskog poduzeća za gradnju Pelješkog mosta (2,8 posto) te predsjedničin poziv Aleksandru Vučiću za službeni posjet Hrvatskoj (2,3 posto).

Teme