Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 15. 2. 2018.

Schengen je na dohvat ruke, a euro uvodimo u idućem mandatu Vlade

U razgovoru za europski portal Politico premijer Plenković istaknuo je da Hrvatska kao najmlađa članica želi pripadati jezgri Europe i igrati veću ulogu u formiranju europske budućnosti

Intervju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića za europski portal Politico odvio se u kontekstu niza njegovih vanjskopolitičkih aktivnosti u Bruxellesu, od kojih je posljednji bio sastanak s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i kolegijem povjerenika Europske komisije te susret s predsjednikom Europskog vijeća Tuskom.

U razgovoru za Politico, premijer Plenković naglasio je da i unutar Hrvatske želi ojačati europsku orijentaciju.

"Vidim novi euroentuzijazam koji su donijeli francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel nakon učvršćenja svoje pozicije. Želim Hrvatsku danas pozicionirati kao zemlju koja u prvim godinama svog članstva profitira od kohezijske politike, a naši građani osjećaju konkretne benefite povlačenja sredstava iz EU fondova", poručio je Plenković, ocijenivši da hrvatski građani žele da Vlada Hrvatsku smjesti u središte europskog projekta.

Izdvojio je u intervjuu dva najvažnija strateška cilja Hrvatske - ulazak u Schengen i eurozonu.

"Schengen je na dohvat ruke i ostvariv do našeg preuzimanja predsjedništva EU-om u prvoj polovici 2020. godine. Drugi cilj, prelazak na euro kao službenu valutu, nešto je udaljeniji, ali vjerujem da će biti ostvaren u sljedećem izbornom razdoblju u Hrvatskoj, između 2020. i 2024. godine", najavio je Plenković, dodavši kako vjeruje da će HDZ pobijediti i na idućim parlamentarnim izborima te da će ova Vlada, u novom mandatu, ostvariti taj cilj.

Naveo je kako je Hrvatska puno učinila da udovolji kriterijima koji se podrazumijevaju za ulazak u Schengen i u eurozonu, posebice glede smanjenja javnog duga.

"Sada smo na ispod 80 posto udjela javnog duga u BDP-u i na dobrom smo putu da do kraja mandata moje Vlade dođemo na potrebnih 70 posto", kazao je Plenković.

Komentirajući transnacionalne liste na izborima za Europski parlament, premijer Plenković ocijenio je kako za to još nije vrijeme.

"Takav bi model zapostavljalo manje članice EU-a i njihove stranke. Kako bi jedan hrvatski kandidat našao vrijeme i sredstva da se predstavi biračima, primjerice, u Turku, Galwayu ili Saarbrückenu? Transnacionalne liste su iz moje točke gledišta plemenita, ali još uvijek nezrela ideja, posebno ako govorimo o europskim izborima 2019. godine", rekao je Plenković.

Odgovarajući na upit o potrebi manjeg broja resora i povjerenika Europske komisije, premijer Plenković kazao je da nije još za tu ideju.

"Dolazim iz zemlje koja tek pet godina ima povjerenika. Ne znajući hoćemo li imati još jednog ili ne, ne mislim da bi smanjivanje Komisije moglo dodati vrijednost gledištu moje zemlje na EU. Stoga ne mislim da bi se takva promjena trebala dogoditi u razdoblju od 2019. do 2024. godine", zaključio je Plenković.

Cijeli intervju (na njemačkom)