Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 8. 10. 2013

Rasprava o dovršetku Europskog istraživačkog prostora

Zastupnik Andrej Plenković govorio je na plenarnoj sjednici o potrebi ulaganja daljnjih napora za dovršetak Europskog istraživačkog prostora i provedbi programa Obzor 2020 u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru

Ulaganja u istraživanje i znanost bitna su za jačanje konkurentnosti Europske unije na globalnoj razini. Plenković je istaknuo da EU još nije realizirala zacrtani cilj ulaganja u istraživanje koji bi dosegnuo 3% BDP-a Europske unije.

Istaknuo je da treba ukinuti barijere za kretanje znanstvenika i istraživača unutar EU. Nužno je stvoriti pretpostavke koje će spriječiti "odljev mozgova" i zadržati europske istraživače u europskim našim istraživačkim centrima i sveučilištima. Ujedno bitno je učinkovito spajanje znanosti s primjenom inovacija u gospodarstvu i poslovnom svijetu što će donijeti koristi građanima EU.

Podsjetio je da je Hrvatska dosada s oko 300 partnera sudjelovala u 250 projekata u kojima je utrošeno preko 70 milijuna eura. Istaknuo je visok stupanj interesa akademske zajednice, a osobito suradnju između Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti s nadležnog Ministarstava znanosti i obrazovanja i drugih subjekata s ciljem maksimalnog iskorištavanja pogodnosti Europskog istraživačkog prostora.