Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 3. 2018.

Hrvatski državljani u Britaniji trebaju imati jednak status kao ostatak EU-a

Premijer Plenković primio je posjet britanskog ministra za izlazak iz Europske unije Davida Davisa

Ministar Davis posjećuje države članice EU-a uoči sastanka Europskog vijeća 23. ožujka 2018, kada će se razgovarati o daljnjem odnosu Europske unije i Velike Britanije

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da je za Hrvatsku važno da Ujedinjena Kraljevina ne produlji ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada, kazavši da Vlada nastoji iskoristiti pregovore o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije kako bi se status hrvatskih državljana izjednačio sa statustom državljana ostalih država članica. S obzirom na ukupan broj hrvatskih državljana i veličinu tržišta rada, takva odluka bila bi vrlo pozitivno primljena u Hrvatskoj, a ne bi ni na koji način utjecala na dinamiku britanskog tržišta rada.

Ministar Davis predstavio je viziju budućih odnosa Ujedinjene Kraljevine s Europskom unijom, izrazivši uvjerenje da će oni i dalje biti prijateljski i saveznički. Naglasio je komparativne prednosti koje Ujedinjena Kraljevina ima kao globalna država i koje će joj, prema planovima britanskih pregovarača, omogućiti da i ubuduće ostvari odnos od obostrane koristi s Europskom unijom. Izvijestio je nadalje o britanskim stavovima u vezi s trenutnim stanjem pregovora.

Razgovaralo se također o bilateralnim pitanjima te o sigurnosnoj i vojnoj suradnji.