Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 3. 2018.

U 2017. bili smo uspješni s obzirom na okolnosti, sad je vrijeme za reforme

U intervjuu za Dnevnik Nove TV premijer Plenković najavio je ključne strukturne reforme te ratifikaciju Istanbulske konvencije, a osvrnuo se i na predstojeću nagodbu o Agrokoru

Komentirajući izvješće Europske komisije za Hrvatsku, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je puno toga pozitivnog ocijenjenog u tom izvješću, podsjetivši i da je 2017. bila godina u vrlo kompleksnim okolnostima, u kojoj je Vlada napravila zdrave temelje za strukturne reforme u 2018. godini.

"U 2017. smo izašli iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka. Ostvarili smo ubrzano smanjenje javnog duga, proračunski suficit, porast zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, najbolju turističku sezonu, gospodarski rast, a pritom su nam izgledi kreditnog rejtinga pozitivni te smo sada jednu stepenicu ispod investicijskog kreditnog rejtinga", naveo je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska u 2017. godini, u okolnostima kakve su bile, bila uspješna.

"Podigli smo plaću ljudima i napravili velike iskorake u fiskalnoj disciplini. Riješili smo neke obveze koje su dugi niz godina bile pred nama. I ovaj trokut o kojem govorim, investicije, strukturne reforme i odgovorna fiskalna politika su ključ rada Vlade u sljedećim godinama", najavio je Plenković.

Osvrnuvši se na izjave potpredsjednice stranke Ivane Maletić o provedbi reformi, Plenković je podsjetio da je europska zastupnica Maletić imala šansu biti članica Vlade, no ona se na tome zahvalila.

Odgovarajući na upit o kritikama predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, premijer Plenković je rekao kako vjeruje da ona u svojim komentarima nastoji poslati poruke o tome da se kao predsjednica države brine za skladno funkcioniranje vlasti i sugerira što bi po njenom sudu bilo važno.

"Rekao sam to njoj nekoliko puta kada smo razgovarali, da prije svega kaže otvoreno želi li se ponovno kandidirati za predsjednicu Republike ili ne. Do sada taj decidiran odgovor nisam čuo", pojasnio je Plenković.

Podsjetio je kako je preuzeo vođenje HDZ-a u okolnostima u kojima bi se malo tko usudio preuzeti.

"Pobijedili smo na izborima, formirali vlast, imali rekonfiguraciju parlamentarne većine, suočavamo se svaki dan s izazovima. Nisu druge europske zemlje imale takav zastoj u razvoju kao mi zbog agresije. Nemojmo to zaboraviti, ne možete uspoređivati nas i nekoga tko to nije imao", poručio je Plenković.

Govoreći o ratifikaciji Istanbulske konvencije, premijer Plenković upozorio je kako je vrlo važno koncentrirati se na bit konvencije, dodavši kako je konvenciju potpisala SDP-ova Vlada, ali ju nije imala hrabrosti ratificirati.

.,Naći ćemo određene formulacije koje će otkloniti bilo kakve dileme onih koji se trenutno protive ratifikaciji Konvencije. Postoje rezerve i interpretativne izjave. Ono što je bitno da pokušamo oko ove teme ostvariti konsenzus i vratiti se na meritum Konvencije", pojasnio je Plenković.

Što se tiče reakcija iz HRAST-a, ocijenio je kako su se kolege iz HRAST-a "ušušurali", malo više nego što treba.

Otklonivši mogućnost da koalicija dođe u pitanje po pitanju Istanbulske konvencije, Plenković je naglasio kako ima parlamentarnu većinu koja je čvrsta i čini ju 78 zastupnika, koji uz redovite sastanke, raspravljaju o bitnim problemima hrvatskog društva.

Komentirajući situaciju u vezi Agrokora, Plenković je potvrdio kako su dojmovi nakon konzultacija svih zainteresiranih dionika u Zadru pozitivni, a to je najvažnije s aspekta hrvatskih dobavljača i cijelog gospodarstva.

"Mislim da će se postići rješenje. Već sada je isplaćeno 490 milijuna eura starog i graničnog duga, 2,1 milijardu je iz Agrokora išlo prema dobavljačima, redovito se plaća sve što je novo u poslovanju, a još će, prema nekim naznakama, biti osigurana i ekonomska budućnost poslovanja budućeg Agrokora", najavio je Plenković.

Najavljujući konkretne reformske pomake koje očekuje već ove godine, istaknuo je rješavanje pitanje plaća u državnom sektoru i prijedlog nove mirovinske reforme.

"Očekujem i veliki napredak u obrazovnoj reformi. Današnji sastanak stručnog povjerenstva oko kandidata koji idu u drugi krug za Ekspertnu radnu skupinu je također bio jako dobar. Sad je vrijeme za reforme kad nema izbora. A ako ih bude onda ćemo imati druge prioritete", zaključio je Plenković.