Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 9. 10. 2013

Rasprava o tragediji kod Lampeduse i migracijskim politikama EU

Zastupnik Andrej Plenković govorio je na plenarnoj sjednici o europskim migracijskim politikama na Sredozemlju. Izrazio je duboko žaljenje i sućut zbog tragedije imigranata stradalih u brodolomu kod talijanskog otoka Lampeduse prije nekoliko dana

Istaknuo je da je za sprječavanje novih žrtava na Sredozemnom moru potrebno unaprijediti koordinaciju država članica EU i suradnju s trećim zemljama na sjeveru Afrike u domeni migracijskih politika koristeći mehanizme za dijalog i suradnju u okviru Unije za Mediteran i drugih foruma. Potrebno je ojačati zakonodavni okvir na razini EU i država članica te putem EUROSUR-a i FRONTEX-a poboljšati tehnološke kapacitete nadzora granice. Time bi se postigao dvostruki cilj: zaštite granica i zaštite života kroz Europski sustav nadzora vanjskih granica.

Plenković je naglasio da neregularne migracije kao globalni problem predstavljaju izazov s kojim se susreće i Hrvatska, kao nova mediteranska članica Europske unije, ali ne u onoj mjeri kao npr. Italija, Malta i druge članice. (Od 2009. godine do danas Hrvatska bilježi trend porasta nezakonitih migracija općenito te velik porast broja tražitelja azila.)