Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 14. 10. 2013.

Stanje pravosuđa u članicama EU

Na sjednici Odbora za pravna pitanja raspravljen je komparativni prikaz stanja u pravosuđu u državama članicama Europske unije za 2013. godinu

Riječ je o novom alatu koji je pripremila Europska komisija u vezi s građanskim, trgovačkim i upravnim predmetima. Zastupnik Plenković rekao je da je dokument Komisije vrlo koristan indikator za stjecanje uvida u funkcioniranje pravosuđa u državama članicama u pogledu pravodobnosti, neovisnosti, dostupnosti i pristupa pravosuđu. Naglasio je da je učinkovito pravosuđe ključno za građane EU, ali i važna strukturna sastavnica za ukupnu gospodarsku situaciju u državama članicama i njihov investicijski okvir. Upravo taj aspekt razvidan je i u okviru provedbe Europskog semestra te stvaranja preduvjeta za rast i zapošljavanje.

U tom kontekstu Plenković je povezao iskustva iz hrvatskog pristupnog procesa, te naveo primjere reformi u pravosuđu (smanjenje neriješenih predmeta, uvođenje dvostupanjskog upravnog sudovanja i dr.). Zaključio je da napredak u pravosuđu bio jedan od najvažnijih kriterija za postizanje spremnosti za članstvo i zatvaranje pregovora. Od iduće godine i Hrvatska će biti uključena i izradu komparativnog prikaza stanja u pravosuđu.