Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mostar | 9. 4. 2018.

Hrvatska je prijatelj BiH, gospodarstvo svakodnevno jača naše odnose

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak i utorak boravio je u posjetu Bosni i Hercegovini

Uz predsjednika Vlade bili su državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Prvog dana posjeta, predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je primanju u povodu otvorenja Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru. Bosna i Hercegovina značajan je vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a mostarsko predstavništvo HGK-a olakšat će suradnju hrvatskih i bosanskohercegovačkih gospodarstvenika. S istim je ciljem prije nekoliko dana ponovno otvoren ured HGK-a u Sarajevu.

Nakon primanja predsjednik Vlade sudjelovao je u večeri lidera regije. Obraćanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića donosimo u cijelosti:

Pozdravljam sve koji su ovdje danas da obilježimo otvaranje Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru nakon što je samo prije nekoliko dana otvoren i Ured Hrvatske gospodarske komore u Sarajevu.

Zahvaljujem svima koji su pridonijeli da i na ovaj način potaknemo jačanje gospodarske razmjene, trgovinskih odnosa i ulaganja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Mi smo kao Vlada od samog smo početka poslali poruku da nam je Bosna i Hercegovina državni prioritet, da nam je prioritet kvalitetno uređenje gospodarskih i političkih odnosa, kulturne i sektorske suradnje te rješavanje niza rezidualnih pitanja. Mislim da smo u ovih godinu i pol dana pokazali zavidan angažman i zavidne rezultate.

Naš veleposlanik Del Vechio kazao je koliko toga se otvorilo nakon što je Protokol na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju riješen, a on je omogućio dodatnu i olakšanu trgovinu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Referentan trenutak za odnose između dvije zemlje je održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske prošloga srpnja u Sarajevu. Na tom tragu ćemo i nastaviti. Naši ministri se susreću, nastoje intenzivirati komunikaciju i rješavati probleme.

Vlada Republike Hrvatske želi da aktivnosti Hrvatske gospodarske komore budu komplementarne naporima koje poduzimamo na razini Ministarstava gospodarstva, poduzetništva i obrta, ali i drugih ministarstva. I siguran sam da će ova dva predstavništva biti točke komunikacije i usluge svima koji žele intenzivirati suradnju koja je sada prešla 2 milijarde eura.

Hrvatska će u svojim aktivnostima podupirati Bosnu i Hercegovinu u ključnom prioritetu, koju je i predsjednik Dragan Čović demonstrirao u vrijeme podnošenja zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj Uniji i u vrijeme aktivnosti kada ste kompletirali odgovore na upitnike Europske komisije, kada provodite reformsku agendu, kada želite da se u Bosni i Hercegovini poštuju odluke Ustavnoga suda da se na što kvalitetniji mogući način postigne dogovor i o pitanju izbornoga zakona uoči izbora koji će biti ove jeseni.

Mi u tom smislu podržavamo svaki dogovor političkih stranaka i aktera za učinkovito funkcioniranje institucija.

Hrvatska je i susjed, i prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine. I na tom tragu usmjerit ćemo sve naše aktivnosti, a gospodarstvo je ono što svakodnevno jača naše odnose.

Zahvaljujem na ovom doprinosu. Budite uvjereni da ćete imati potporu i Veleposlanstva i Generalnog konzulata u Mostaru i svih institucija hrvatske države.

Hvala vam lijepa i čestitam!