Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 4. 2018.

O domaćem gospodarstvu i budućnosti EU-a s europskim povjerenicima

Premijer Plenković sastao se s potpredsjednikom za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrkijem Katainenom, povjerenikom za međunarodnu suradnju i razvoj Nevenom Mimicom te povjerenikom za sigurnosnu uniju Julianom Kingom

Uz predsjednika Vlade Plenkovića bili su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar financija Zdravko Marić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Razgovarali su o brojnim temama vezanim za budućnost Europske unije, osobito o prioritetima u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru te o provedbi projekata, apsorpciji fondova i njihovoj učinkovitosti. U tom je kontekstu predsjednik Vlade govorio o planovima za jačanje hrvatskog gospodarstva te predstavio prioritete iz Nacionalnog programa reformi.

Bilo je riječi i o napretku Stalne strukturirane suradnje u području obrane i sigurnosti (PESCO), kojoj se Hrvatska pridružila zajedno s još 24 države članice, a predsjednik Vlade Plenković istaknuo je kako je to jedan od primjera kojim Hrvatska šalje snažnu poruku da želi biti među onim članicama koje žele dublju integraciju. U tom je kontekstu bilo riječi i o pitanju migracija.