Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 4. 2018.

Čestitka u povodu Međunarodnog praznika rada

Brigu za hrvatskog radnika pokazali smo spašavanjem tisuća radnih mjesta koja su bila ugrožena krizom u Agrokoru

Drage sugrađanke i sugrađani, u ime Vlade Republike Hrvatske čestitam vam Međunarodni praznik rada! Kada smo dobili većinsko povjerenje i preuzeli odgovornost za vođenje države, učinili smo to sa željom da omogućimo boljitak svih hrvatskih ljudi i naše domovine.

U prošloj godini ostvarili smo suficit opće države, što potvrđuje odlučnu i odgovornu fiskalnu politiku Vlade. Naše napore prepoznale su međunarodne financijske institucije i agencije, te su podigle kreditni rejting Hrvatske. Preostaje samo još jedna stepenica do investicijskog rejtinga.

Hrvatska ima stabilan i dugoročno održiv gospodarski rast, javni dug sustavno se smanjuje, bilježimo najveći pad stope nezaposlenosti u zemljama Europske unije te ujedno porast zaposlenosti, a brigu za hrvatskog radnika pokazali smo spašavanjem tisuća radnih mjesta koja su bila ugrožena krizom u Agrokoru.

Izazovi s kojima se suvremeno hrvatsko društvo suočava ne rješavaju se preko noći.  Dokazali smo da sustavno radimo na stvaranju gospodarskog okruženja koje će omogućiti novo zapošljavanje, bolje plaće i naposljetku viši životni standard. Želimo poboljšati uvjete života i položaj obitelji kako bismo zadržali naše ljude i zaustavili iseljavanje, osobito mladih, te na taj način omogućili demografsku revitalizaciju zemlje.

Pritom nismo zaboravili kontinuiranu suradnju i socijalni dijalog s poslodavcima i sindikatima, jer samo zajedničkim djelovanjem i partnerstvom možemo ostvariti bolju Hrvatsku. Stoga Vlada ustrajno radi dalje na ostvarenju naših temeljnih ciljeva – političke stabilnosti, pravne sigurnosti, gospodarskog rasta i solidarnosti.

Teme