Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 5. 2018.

Središnji odbor HDZ-a jednoglasno prihvatio nacrt novog statuta

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu za ovinare nakon sjednice Središnjeg odbora stranke

Predsjednik Plenković izvijestio je da se na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji te su predstavljeni ključni organizacijski i sadržajni aspekti Općeg (izvještajnog) sabora HDZ-a. Dodao je kako je još jednom, jednoglasno, prihvaćen nacrt prijedloga novog Statuta HDZ-a.

"U ovih smo četiri, pet mjeseci – zahvaljujem Radnoj skupini i kolegi Karlu Ressleru koji ju je vodio – imali široki, uključivi pristup izradi teksta, koji je moderan i upravo onakav kakav treba biti da osuvremeni rad naše stranke. Nakon 18 godina imamo novi tekst koji će omogućiti HDZ-u da što više uključuje sve svoje članice i članove – s većim i neposrednijim demokratskim legitimitetom", poručio je Plenković.

Naglasio je kako je Opći sabor HDZ-a prigoda da se raspravi aktualni trenutak i Hrvatske i stranke.

"Imamo iza sebe dvije godine izbornih pobjeda i uspjeha. Preuzeli smo odgovornost za Hrvatsku na svim razinama vlasti. Budući da je riječ o Izvještajnom saboru, bit će to prigoda za rezime, ali i za pogled naprijed – nastavak reformi i daljnjih aktivnost na dobrobit hrvatskih ljudi. Ako je netko otvoren za dijalog, onda sam to ja. Možete pitati sve kolege koliko je bilo sastanaka i koliko raspravljamo – od saborskog Kluba zastupnika, Predsjedništva, Nacionalnog vijeća, Vlade...", kazao je Plenković.

Govoreći o SDP-ovoj prijavi Povjerenstvu za sukob interesa, predsjednik Plenković ocijenio je kako je to njihovo pravo i dio političke utakmice koju gledamo u zadnje vrijeme.

"Kad već to pitate, g. Petrova ne kanim prijavljivati, nemam vremena baviti se takvim stvarima", rekao je.

Odgovarajući na upit o snimanju predizbornog spota u kampanji za parlamentarne izbore, predsjednik Plenković kazao je kako je HDZ angažirao agenciju, kao što je to uobičajeno, za zakup medijskog prostora i organizaciju snimanja spotova.

"Na koji način i kako je ta agencija regulirala najam prostora i ostale odnose s nekim drugim subjektima, to nije bio predmet mog interesa, niti sam s tim bio u tijeku. Sve to trebate pitati agenciju Unex, kojoj smo uredno platili sve što su za nas učinili u toj kampanji", poručio je.

Naglasio je kako su ekonomski i financijski stručnjaci, koje je Vlada angažirala da detaljno prikažu posljedice moguće velike krize oko Agrokora, sami tražili da se uključe i pravnici.

"Stoga je i konzultirano više pravnika, u tom trenutku još nije bilo riječi o izradi zakona. Mislim da je g. Šavorić došao u dobroj volji da svojim znanjem pomogne u procesu. Osobno ga nisam zvao, znao sam da je pozvan iz Vlade nakon konzultacija, kao i neki drugi ljudi. I to je sve. Kada smo razmišljali tko bi nam mogao doći, spomenulo se njegovo ime, a ja nisam imao ništa protiv", zaključio je Plenković.

Teme