Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 29. 5. 2018.

Otvorili smo 60.000 radnih mjesta, na tom tragu nastavljamo

Na zagrebačkom Europskom trgu premijer Plenković sudjelovao je u javnom predstavljanju kampanje »Zaposli se u Hrvatskoj«, koju provode Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje

Cilj kampanje je informirati nezaposlene, poslodavce i javnost o mogućnostima korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja i programa za poticanje zapošljavanja koji se sufinanciraju sredstvima Europskog socijalnog fonda.

„Današnja tema – zapošljavanje u Hrvatskoj – pokazuje koliko Vlada vodi računa o onim najkonkretnijim zadaćama koje su pred nama, a to je podići stopu zaposlenosti, smanjiti stopu nezaposlenosti, iskoristiti sve aktivne mjere zapošljavanja kako bismo našim mladima, ženama, osobama s invaliditetom i onima koji su trajno nezaposleni poticajnim mjerama omogućili da se lakše i brže vrate na tržište rada“, uvodno je kazao predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Istaknuo je da je današnja konstituirajuća sjednica Vladina Savjeta za mlade bila prigoda da se spomenu konkretne brojke. 

„U Hrvatskoj trenutno imamo malo ispod 142.500 nezaposlenih, što je nikada manje od referentne od 1990. godine“, rekao je Plenković, zaključivši da danas u apsolutnom iznosu imamo najmanji broj nezaposlenih u Hrvatskoj.

Isto tako podsjetio je da je u proteklih pet godina smanjili stopa nezaposlenih mladih do 29 godina smanjena s 49% na današnjih 22%.

„Mjere koje smo u proteklih godinu i pol dana predstavili javnosti, „Od mjere do karije“ i „Zaželi", za što je osigurano gotovo 2,5 milijarde kuna, sada s novom kampanjom „Zaposli se u Hrvatskoj“, čine koherentnu i cjelovitu politiku Vlade, koja pruža ruku našim sugrađanima, onima koji žele šansu na tržištu rada i to u Hrvatskoj“, istaknuo je Plenković.

Naglasio je da o afirmativnom pristupu i proaktivnoj politici nadležnih državnih institucija najbolje govori to što će Hrvatski zavod za zapošljavanje kontaktirati svaku nezaposlenu osobu kako bi joj se pružila mogućnost dobivanja posla. Dodao je da u ovom trenutku u Hrvatskoj u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, graditeljstvu i nizu drugih industrija nedostaje ljudi te je izrazio uvjerenje da će se u sezoni broj nezaposlenih spustiti do 130.000, a istodobno povećati stopa zaposlenosti i otvoriti nova radna mjesta.

Plenković je podsjetio da je 60 tisuća radnih mjesta otvoreno u prošloj godini naglasivši da će Vlada na tom tragu i toj politici i dalje nastaviti.

„Vjerujem da će sva sredstva koja će kombinacijom nacionalnog proračuna i Europskog socijalnog fonda biti uložena biti vrijedna svakog posla, svake zarade, svake nove šanse koju ćemo pružiti hrvatskim ljudima.“

Čestitavši ministru i njegovom timu kao i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na svemu što rade, Plenković je zaključio da će Vlada kroz cijeli mandat nastojati i dalje imati inovativne mjere i mehanizme kako bi nezaposlenost bila što manja, a stopa zaposlenosti postupno išla prema ambiciji od 68 posto zaposlenosti.

„Vjerujem da ćemo svi zajedno pomoći u ispunjavanju tog cilja, poduzeti dodatne napore i da će sve to osigurati i viši standard života u Hrvatskoj, veću zaposlenost i u konačnici gospodarski rast“, zaključio je Plenković.