Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Kutina | 1. 6. 2018.

Želimo nastavak proizvodnje, rast i korist za zaposlenike Petrokemije

Prigodom obilježavanja 50. godišnjice osnutka Petrokemije premijer Plenković rekao je da je Vlada uvijek podržaavla izradu kvalitetnog programa njezina restrukturiranja

Predsjednik Vlade zahvalio je nizu ministrica i ministara koji su bili uključeni u taj proces te zajedno s drugim dionicima pronalazili rješenja za kvalitetnu budućnost Petrokemije.

“Mislim da smo odlukama koje smo donijeli na sjednici Vlade prije manje od dva tjedna otvorili mogućnost da svi preduvjeti za dokapitalizaciju budu ispunjeni, da na rasterećen način Petrokemija okrene novu stranicu. Pokazali smo da želimo daljnju proizvodnju, rast industrije i korist za sve zaposlenike Petrokemije, građane Kutine i Sisačko-moslavačke županije”, rekao je predsjednik Vlade Plenković te dodao kako, kada je riječ o Vladi, nije mogla biti poslana bolja, snažnija i čvršća poruka podrške i opstojnosti Petrokemije.

“Zato, uvjereni da radimo dobro, želimo vidjeti oporavak hrvatske industrije. Vjerujem da smo, s obzirom na proces restrukturiranja i program koji je prihvaćen prije godinu dana, dodatno potaknuli potragu za partnerima koje će Petrokemija dobiti i pokazali nedvojbenu podršku budućnosti radnih mjesta i proizvodnje u Petrokemiji”, istaknuo je Plenković.

U veljači prošle godine Vlada je održala sjednicu u Sisku koja je bila signal tom gradu, kao i moslavačkom dijelu županije, da se zajedničkim snagama mora pokušati revitalizirati, nešto zasigurno preusmjeriti i reformirati, to praktički industrijsko središte Hrvatske.

“Moramo ostaviti mogućnost da Sisačko-moslavačka županija bude ta koja će i dalje generirati industrijsku proizvodnju i stvarati radna mjesta. Možda ne nužno u istim granama kako je to bilo do kraja osamdesetih ili sredine devedesetih godina, ali zasigurno napraviti ozračje i u ovoj županiji, u ovom gradu Kutini i u Sisku, na način da mladi ovdje vide svoju budućnost i svoj ostanak”, rekao je predsjednik Vlade.

Pohvalivši napore koje su uložili gradonačelnik, župan, saborski zastupnici iz Sisačko-moslavačke županije, Uprava i Nadzorni odbor, predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako je Vlada od prvog trenutka bila senzibilizirana za osjetljivost situacije i nužnost donošenja ključnih odluka.

“Podržat ćemo vas, ali isto tako je važno da partnerstva koja će se učiniti kroz proces dokapitalizacije moraju biti fer, održiva i moraju omogućiti da Petrokemija ne bude samo veliki potrošač i konzument plina u Hrvatskoj, nego da nastavi biti u top 5 hrvatskih izvoznika. To je cilj i ključ i Vlade, siguran sam i Uprave, i Nadzornog odbora i svih vas radnika i zaposlenika Petrokemije”, kazao je predsjednik Vlade.

Tvornica Petrokemija veliki je proizvođač mineralnih gnojiva, a 30 posto plina koji se konzumira u Hrvatskoj potroši upravo Petrokemija koja gaji veliku i dugu tradiciju partnerstva i izvoz u više od četvrtine zemalja svijeta, brojnu suradnju diljem i zemlje i velike koristi za hrvatsku poljoprivredu.

“Ova priča treba unijeti optimizam u Kutinu i Sisačko-moslavačku županiju. Moramo osvijestiti mogućnost daljnje stope rasta, osobito kroz izvoz i povećanje industrijske proizvodnje. Tu vidim i vašu ulogu i vaš doprinos i siguran sam da ćemo zajedničkim snagama ostvariti te rezultate i veću zaposlenost”, poručio je predsjednik Vlade podsjetivši kako je danas nikada manje nezaposlenih od 1990. godine, raste stopa zaposlenosti, smanjuje se nezaposlenost mladih koja je, u proteklih pet godina spuštena s 49 na 22 posto.

“Upravo perspektive u ovakvoj industriji čine se jako važnima za specijalizaciju, obrazovanje, budućnost i opstanak cijele zemlje, a osobito Sisačko-moslavačke županije i Grada Kutine”, kazao je predsjednik Vlade.

Zahvalivši zaposlenicima Petrokemije koji su dali doprinos u obrani zemlje, vrlo jasno stali u obranu domovine i tako osigurali hrvatsku slobodu te čestitavši na svemu dosad učinjenom, predsjednik Vlade izrazio je očekivanje da se dugogodišnje partnerstvo između Vlade i Petrokemije i dalje nastavi.

“Vlada će i dalje podupirati kvalitetnu i korisnu budućnost ove važne hrvatske kompanije”, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Po završetku svečanosti otvorena je izložba „50 godina Petrokemije“. Uz predsjednika Vlade je bio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.