Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Kutina | 1. 6. 2018.

Spriječili smo kolaps, za nagodbu je velika većina vjerovnika i dobavljača

Premijer Plenković izjavio je da ga čudi što predsjednica Republike hvali MOST, koji postavlja duboko diskriminirajuće referendumsko pitanje i Hrvatsku vuče desetljećima unatrag

Nakon svečane proslave 50. rođendana Petrokemije u Kutini premijer Plenković odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim zbivanjima te recentnim izjavama predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i njenim pohvalama MOST-a.

"Očito joj se sviđa nešto što MOST radi. Moje iskustvo s MOST-om je loše, možda ona nastoji proširiti bazu. MOST se hvali da su autori referendumskog pitanja koje je duboko diskriminirajuće prema zastupnicima manjina. Vuku nas desetljećima nazad – i to nije put koji cijenim. Malo me čudi predsjednica kad hvali takvu ekipu", komentirao je Plenković.

Plenković je naglasio da je sadašnja vlada kao nijedna dosad napravila iskorake u duhu iskrenog partnerstva prema županijama, gradovima i općinama.

"Teze o „elitizmu“ i „otuđenosti“ ne stoje, barem što se tiče mene i moje Vlade. Ako je netko stalno među ljudima, onda smo to mi. Uostalom, na sjednici Vlade koju smo održali upravo u Osijeku, otkud se javila predsjednica, donijeli smo Gradu i Osječko-baranjskoj županiji projekte vrijedne milijardu kuna. Slično je bilo i na sjednicama u Splitu, Sisku, Kninu. Očekujem od svih aktera da daju doprinos ravnomjernom razvoju zemlje", poručio je.

Što se tiče teme demografije, Plenković je podsjetio da taj problem Hrvatsku muči već 70 godina te da za negativne trendove koji su krenuli još nakon Drugoga svjetskog rata nisu krivi ni predsjednica ni Vlada. Dodao je i da Hrvatska nije jedina zemlja koju prati taj društveni proces.

"To je golem problem, stoga se i hvatamo u koštac s njim nizom mjera od početka našeg mandata. Sami ekonomski napredak nije jedini preduvjet demografske revitalizacije. Za to je potrebna i promjena mentaliteta, dašak optimizma u društvu. Kontinuirano negativni pristup kakav je sada neće pridonijeti ničemu dobrom, on može ljude samo učiniti depresivnima. Demografski problem širi je fenomen u kojem svi akteri, a ne isključivo Vlada, imaju svoje odgovornosti - koje i trebaju preuzeti. Trudimo se, reforme su tu. Nesklon sam paušalnim komentarima", kazao je.

Komentirao je na upit novinara i dopis Francka u kojem najavljuje da će koristiti sve zakonske mogućnosti i sredstva kako bi zaštitio svoja vjerovnička prava u Agrokoru.

"Puno se napravilo, spriječili smo kolaps hrvatske ekonomije, našli način da izrazito kompleksan problem, koji je pao u krilo našoj Vladi, riješimo na dobar način. Idućeg tjedna, uostalom, bit će publicirana nagodba s kojom je zadovoljna golema većina vjerovnika. Jednostavno nije realno da baš svi sudionici budu u potpunosti zadovoljni. Izvanredna uprava napravila je velike napore. Bitno je da većina dobavljača i kompanija ima budućnost i radna mjesta", zaključio je Plenković.