Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 6. 2018.

Lovro Kuščević novi politički, a Davor Božinović međunarodni tajnik HDZ-a

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a predsjednik Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara.

Govoreći o raspravi na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, prvoj nakon 18. Općeg sabora HDZ-a, predsjednik Plenković kazao je kako je na sjednici analizirana aktualna politička situacija i rezultati Sabora, odnosno potpora koju su dobila izvješća glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića i predsjednika stranke te novi, moderni Statut HDZ-a.

"Na kraju sjednice donijeli smo i nekoliko kadrovskih odluka. Na moj prijedlog razriješili smo dužnosti političkog tajnika Davora Ivu Stiera i međunarodnog tajnika Miru Kovača. Novi politički tajnik je ministar uprave Lovro Kuščević, a novi međunarodni tajnik ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Ujedno smo – kao Predsjedništvo HDZ-a – predložili našem saborskom Klubu zastupnika da novi potpredsjednik postane Ante Sanader. Sunčana Glavak je postala pak moja savjetnica u Središnjici, uz dužnost koju će obavljati kao saborska zastupnica", poručio je Plenković.

Naglasivši kako je u politici najvažnije načelo povjerenja, Plenković je kazao kako se nakon dvije godine suradnje zahvalio kolegi Stieru, koji je prije godinu dana napustio Vladu. Dodao je kako ta suradnja više nije bila ni intenzivna ni konstruktivna kao što je to bila otprilike prije godinu i pol.

"Što se tiče međunarodnog tajnika, procijenio sam, također, da ne postoji dovoljan stupanj povjerenja između kolege Kovača i mene. Odlučio sam, stoga, povjeriti tu dužnost Davoru Božinoviću. Kolege Stier i Kovač su članovi stranke, naši saborski zastupnici – ljudi koji svojim kvalitetama zasigurno mogu pridonijeti HDZ-u, ali ne na dosadašnjim dužnostima. Uvjeren sam da će to i učiniti", istaknuo je Plenković.

Pojasnivši kako je povjerenje između njega i njegovih suradnika nešto što sam procjenjuje, Plenković je rekao kako već duže razdoblje nije postojala ta vrsta povjerenja i stalne komunikacije na istim ciljevima.

"Tu sam poruku kolegi Stieru prenio još prije godinu dana kada je napuštao Vladu. Jasno sam se usprotivio tome, mislim da je njegova odluka bila pogrešna. Imao je prigodu dati puno veći doprinos radu Vlade i HDZ-a. Napominjem da politički i međunarodni tajnik nisu izabrani dužnosnici, već je riječ o postavljenju na temelju političke volje predsjednika stranke", kazao je Plenković, napomenuvši da je njegov prerogativ predložiti osvježenje, ako povjerenje nije na razini koju očekuje od najbližih suradnika.

Naglasio je kako očekuje da će i ministar Kuščević i ministar Božinović na svojim novim funkcijama dati dodatan impuls, kada je riječ o smjeru države, smjeru rada Vlade i profiliranju HDZ-a na desnom centru, baš ondje gdje ga treba biti na političkom spektru. Rekao je i kako je atmosfera na Predsjedništvu bila odlična, naglasivši da ovo nije osobna, nego funkcionalna, organizacijska odluka.

"Stranka funkcionira kao organizacija koja ima svoje zakonitosti. Ako procijenim da suradnici, koji bi trebali obavljati i na terenu i s drugim političkim partnerima aktivnosti koje su na tragu politike stranke, mene kao predsjednika i vodstva stranke, nisu na tom tragu, onda tražimo nova rješenja. Nema tu ništa osobno. Na glasovanju je samo troje kolega bilo suzdržano o razrješenju, svi ostali su jednoglasno podržali", poručio je Plenković.

Odgovarajući na upit o suradnji s predsjednicom Republike, premijer Plenković podsjetio je da predsjednica formalno nije u stranci, a Vlada i stranka su je već toliko puta podržale u njezinim naporima i nastojanjima u komunikaciji ministara, župana, članova stranke, saborskih zastupnika i njega osobno.

"Prema tome, sa strane Vlade ili mene kao predsjednika Vlade, uvijek smo dinamiku odnosa stavljali u funkciju interesa hrvatske države i dobrobiti naših ljudi. Što se nas tiče, vrata suradnje su uvijek otvorena. Već sam bezbroj puta kazao - kada predsjednica RH donose oduku što kani na idućim predsjedničkim izborima, tada ćemo odlučiti o podršci njezinoj kandidaturi", istaknuo je.

Komentirajući medijske navode o prijetnjama ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Plenković je kazao kako poznavajući ministra Medveda, ne vjeruje da bi on ikome prijetio.

"Više puta sam na sjednicama Vlade rekao da čvrsto i snažno stojimo iza slobode medija, iza rada novinara, za profesionalnost i mogućnost svih oblika kritike. Mislim da je ministar Medved i danas i jučer dovoljno pojasnio da nije imao namjeru prijetiti nikome", kazao je Plenković.

Govoreći o sastanku s predsjednikom Uprave Adris grupe, Plenković je pojasnio kako ga je gospodin Vlahović tražio susret prije više tjedana, kada se nagodba bližila kraju.

"Dogodio se sasvim normalan i potreban susret predsjednika uprave jedne od najjačih hrvatskih kompanija i predsjednika Vlade u kontekstu postizanja nagodbe u Agrokoru. Moj je interes bio da u cijelosti, iz prve ruke, do kraja shvatim poziciju Adrisa", zaključio je Plenković.

Teme