Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
München | 6. 6. 2018.

Hrvatska se sprema za Schengen, nužna je bolja zaštita granica EU-a

Premijer Plenković boravi u Münchenu, gdje se sastao s predsjednikom bavarske vlade Markusom Söderom

Sastanku je prisustvovala i državna ministrica za prehranu, poljoprivredu i šumarstvo Michaela Kaniber.

Plenković i Sőder razgovarali su o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Bavarske, koja bilježi kontinuiran rast. U 2017. godini gospodarska je razmjena premašila milijardu eura, a 1,2 milijuna turista iz Bavarske posjetilo je Hrvatsku prošle godine, što je 40 posto ukupnog broja njemačkih turista koji posjećuju Hrvatsku.

Razgovarali su nadalje o budućnosti Europske unije i suradnji na području sigurnosti, obrane i migracija. U tom je kontekstu predsjednik Vlade istaknuo da se Hrvatska sprema za ulazak u Schengenski prostor i čuvanje vanjske granice Europske unije.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je susret s bavarskim kolegom odličnim te podsjetio na to da se suradnja na političkoj, gospodarskoj i sektorskoj razini odvija već 45 godina preko Stalne hrvatsko-bavarsku komisije.

Kazao je da je predsjednika bavarske vlade Södera pozvao u posjet Hrvatskoj i izrazio uvjerenje da će se konstruktivna suradnja između Hrvatske i Bavarske na nizu područja još produbiti.

Ministrica Michaela Kaniber, podrijetlom iz Hrvatske, izrazila je zadovoljstvo sastankom. „Moram reći da sam vrlo radosna što moja zemlja Hrvatska napreduje“, rekla je.