Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
München | 6. 6. 2018.

Ozračje pesimizma neodgovorno je prema mladima, Vlada ima rezultate

Premijer Plenković u Münchenu je izjavio da je Vlada u pogledu Agrokora spriječila krizu i osigurala uspješnu provedbu jednog od najvećih pothvata restrukturiranja u Europi

U izjavi za medije nakon sastanka s bavarskim predsjednikom Vlade Söderom premijer Plenković je, komentirajući trendove iseljavanja, kazao kako hrvatski građani tek posljednjih pet godina u potpunosti koriste slobodu kretanja radnika u Europskoj uniji.

Na pitanje o suradnji CDU/CSU s HDZ-om ocijenio je da je ona izvrsna. "Ovo je prigoda da učvrstimo te veze koje su međusobno, što se tiče podrške, razumijevanja i zastupanja stajališta na razini EU-a, uvijek bile vrlo bliske", istaknuo je Plenković.

Trendovi iseljavanja trebaju biti dvosmjerni

"Uvjeren sam da ovi trendovi danas nisu jednosmjerni nego su dvosmjerni", izjavio je Plenković, objasnivši da oni koji sada idu jednom će se i vraćati s novim idejama i poduzetničkim duhom

Govoreći o demografskom problemu ustvrdio je da Vlada poduzima sve što je u njenoj mogućnosti. " Primjerice, pokrenuli smo Projekt Slavonija koji ima za cilj da stvori preduvjete za brži razvoj upravo u onom dijelu Hrvatske gdje su ekonomska i socijalna situacija najsloženija, stoga investicije idu u taj dio zemlje", podsjetio je.

Okolnosti u Hrvatskoj bolje su nego što se percipiraju

Odgovarajući na upit o rastućem pesimizmu u Hrvatskoj, premijer Plenković ocijenio je da ozračje pesimizma koje se stvara u zemlji nije dobro, ali i da je odgovornost na svim akterima, institutima, komentatorima te medijima da kreiramo društvo s malo manje pesimizma.

"Mislim da su okolnosti u brojnim granama puno bolje nego što se percipiraju, ali ako stvorite atmosferu nije čudno da srednjoškolci izlaze s tonom besperspektivnosti", rekao je Plenković.

Vlada provodi reforme

Upitan da komentira kritike predsjednice Republike i oporbe zbog neprovođenja reformi, Plenković je rekao da se ne slaže s konstatacijom da se reforme ne provode te da takve paušalne ocjene nisu samo neargumentirane nego i loše djeluju na opću klimu u Hrvatskoj.

"Vlada provodi niz aktivnosti. Neka ti koji to govore malo pogledaju temeljitije koliko je toga provedeno u protekle dvije godine", kazao je Plenković.

Kao primjere reformi istaknuo je sustav rasterećenja poduzetnika, poreznu reformu, mjere koje su dovele do rasta zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti, smanjenja javnog duga te rasta BDP-a i dr. Najavio je da će paket mirovinske reforme biti predstavljen krajem kolovoza ili početkom rujna te naveo brojku od preko 140 zakonskih akata koliko će ih se naći na vladi od početka svibnja do kraja rujna.

Inicijativa za referendum o promjeni izbornog sustava neodgovorna i promašena

U razgovoru s novinarom Zoltanom Kabokom za RTL Danas, premijer Plenković istaknuo je da će HDZ pobjedom na europskim izborima – kao i 2013. i 2014. – dati velik doprinos ukupnoj pobjedi Europske pučke stranke.

Odgovarajući na pitanje o izjavi zastupnika Davora Ive Stiera koji je najavio da će ubuduće glasovati po svojoj savjesti, Plenković je otklonio mogućnost da HDZ time izgubi parlamentarnu većinu, izrazivši uvjerenje da će Stier glasati na crti HDZ-a, kao i svi članovi Kluba. "To je normalno. Dakle, i ovi moji kolege ovdje koje vidite glasaju upravo onako kako je politika stranke, a pogotovo na nacionalnom nivou. Drugo su svjetonazorska pitanja koja mogu biti iznimka", pojasnio je.

Komentirajući inicijativu za referendum o promjeni izbornog zakona, Plenković je ocijenio da zastupnici manjina moraju imati jednaka prava kao i svi drugi zastupnici u Hrvatskom saboru. "Više puta sam kazao glede manijskih zastupnika da su ove dvije inicijative kompletno promašene i neodgovorne. To je čvrst stav, ne samo mene nego i HDZ-a i bit će takav stav cijeloga Kluba", naglasio je.

Vlada uspješno spriječila gospodarsku katastrofu

Što se tiče Agrokora, Plenković je kazao kako mu je s aspekta predsjednika Vlade najvažnije da je uspješno spriječena gospodarska katastrofa koja je prijetila Hrvatskoj prije više od godinu dana. Dodao je kako je važno da svi dionici u procesu kojeg vodi izvanredna uprava sada stanu iza procesa nagodbe, kao i da je nakon toga potvrdi Trgovački sud.

"Što se tiče pojedinih vjerovnika, u ovom slučaju jednog od financijskih vjerovnika Sberbanke, ja sam održao sastanak s njihovim članom najužeg vodstva, gospodinom Poletaevom koji mi je pojasnio njihova stajališta. Mislim da je dobro da se kao predsjednik Vlade informiram o ovakvom krupnom političkom pitanju kao što je nagodba u Agrokoru", rekao je.

Ocijenio je kako su stajališta Sberbanke konstruktivna, što je važna poruka za pouzdanost stabilnog pravnog okvira i ekonomije u Hrvatskoj, podsjetivši da je Vlada stvorila rješenje koje je spriječilo krizu i omogućilo jedno od trenutno najvećih restrukturiranja u Europi.