Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pogusch i Wachau | 16. 6. 2018.

Hrvatska dobro štiti svoje granice od nezakonitih migracija

Prigodom posjeta Austriji premijer Plenković sastao se sa saveznim kancelarom Sebastianom Kurzom, a potom je sudjelovao na Europa-Forumu u raspravi na temu »Europa koja štiti: Izazovi sigurnosti i bobe protiv ilegalnih migracija«

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je jučer i danas u posjetu Austriji, u Poguschu i Wachauu. Jučer je u Poguschu sudjelovao na tradicionalnom okupljanju „Kleine Zeitunga“, kojemu su prisustvovali austrijhski predsjednik Alexander Van der Bellen i savezni kancelar Sebastian Kurz.

Po završetku posjeta, u izjavi za medije Plenković je kazao da je jučerašnji skup u Poguschu, na kojem je sudjelovala austrijska politička, gospodarska, akademska i kulturna zajednica, bio prigoda za unapređenje odnosa Hrvatske i Austrije.

U žarištu današnjeg Europa-Foruma, na kojem su uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjelovali i austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz te premijeri Srbije i Crne Gore Ana Brnabić i Duško Marković, bile su ključne teme europske politike: sigurnost, migracijska politika, proširenje Unije, novi višegodišnjeg financijski okvir, Brexit te prioriteti austrijskog predsjedanja Europskom unijom koje počinje 1. srpnja ove godine.

Plenković i Kurz: zaštititi vanjske granice EU-a

S obzirom na to da Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom početkom 2020, predsjednik Vlade istaknuo je da treba nastojati da prioriteti budu usmjereni prema istom cilju, a jedan je od njih daljnji proces proširenja Unije i suradnje sa zemljama susjedstva.

Dodao je da je i ovaj posjet, u kontekstu nedavnog posjeta Münchenu, posvećen jačanju odnosa Hrvatske s Austrijom i Njemačkom odnosno sa Štajerskom, Donjom Austrijom i Bavarskom.

„To su bitne zemlje u Njemačkoj i Austriji, i zbog Hrvata koji ovdje žive, ali prije svega zbog snažnih gospodarskih odnosa koje imamo i koje će Vlada razvijati“, poručio je Plenković.

S austrijskim kancelarom Kurzom Plenković je razgovarao o zaštiti vanjskih granica Europske unije.

„Važan je sveobuhvatan pristup koji će rješavati problem na njegovom izvoru, uz pomoć prije svega Grčkoj, Italiji i Malti, zemljama koje su prve u doticaju sa srednjomediteranskom ili istočnomediteranskom migracijskom rutom. Hrvatska kvalitetno štiti svoje granice, uložili smo veoma mnogo u tehničku infrastrukturu i dobro iskoristili omotnicu koju smo dobili za Schengen. Više od 6000 hrvatskih policajaca angažirano je na čuvanju granice. Naša je zadaća da budu dobro opremljeni i obučeni te da zaštite Hrvatsku od nezakonitih migracija“, naglasio je Plenković.

Dodao je da Hrvatska smatra odnose Turske i Europske unije ključnima za kontrolu dinamike migracijskih tokova.

Austrija i Njemačka podržavaju ulazak Hrvatske u Schengen

Govoreći o budućnosti Europske unije, Plenković je važnom ocijenio reformu Dublinske uredbe. „Moramo pronaći dobar balans između zajedničke odgovornosti, europske solidarnosti i realnih kapaciteta svake od zemalja. Hrvatska se pridržava preuzetih obveza. Nastojimo poštovati nacionalno zakonodavstvo, europsko pravo i međunarodne konvencije, a istodobno poslati poruku solidarnosti i zaštite ljudskih prava“, rekao je.

Naglasio je da Hrvatska ima dvije ambicije na razini tješnje integracije, a to su ulazak u Schengenski prostor i Eurozonu. Pozdravio je to što Njemačka i Austrija podržavaju hrvatske napore za ulazak u Schengen.