Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 6. 2018.

Odluka Komisije politički je uspjeh, želimo dogovor sa Slovenijom

U razgovoru za Dnevnik HTV-a u povodu Dana državnosti premijer Plenković govorio je o postignućima moderne Hrvatske i izazovima s kojima se ona suočava, o europskom rješenju za migracije, poreznoj reformi te ponudama za INA-u

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je za Dnevnik HTV-a da Hrvatska može biti ponosna na brojna postignuća.

"Činjenica je da imamo svoju državu koja je međunarodno priznata i koja je prošla nekoliko tranzicija. Imamo zemlju koja je izgradila svoje institucije, koja je sačuvala svoju slobodu i ostvarila teritorijalnu cjelovitost zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja i mudrosti prvog predsjednik dr. Franje Tuđmana koji je nakon pobjedničkih operacija Bljesak i Oluja uspješno proveo mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. U tih prvih 10-ak godina postigli smo što mnoge zemlje prolaze u puno duljem razdoblju", naveo je Plenković.

Dodao je da je kroz članstvo u Europskoj uniji i NATO-u Hrvatska dosegla određene standarde. Ocijenio je da je bilo puno izazova, poteškoća, kao i pogrešaka, ali danas je potrebno da probleme zajedno rješavati te voditi zemlju i društvo u pravom smjeru.

"Kada gledamo sve što se postiže - u odnosu na ono što je Vlada zatekla - imamo stabilne financije i proračunski suficit, kontinuiran gospodarski rast, veću zaposlenost i podizanje kreditnog rejtinga. Važno je da nastavimo dobre trendove, a ono što nije dobro da rješavamo. Potrebno je određeno vrijeme", kazao je Plenković.

Govoreći o jučerašnjem sastanku šefova država i vlada u Bruxellesu o pitanjima migracija, Plenković je naglasio kako se prva tema tih razgovora odnosila na jačanje suradnje sa zemljama odakle dolaze migranti i zemljama na rubu EU-a, uz snažnu financijsku potporu tim zemljama.

Kao drugi prioritet u kontroli migracijskog vala naveo je nužnost snažnije zaštite vanjskih granica Unije, što podrazumijeva kvalitetniju kontrolu granica između Turske i Grčke te Turske i Bugarske

Naposljetku, dodao je kako se rasprava vodila i o sekundarnim migracijama, s obzirom na one migrante koji su nezakonito ušli u EU – pri čemu se priprema reforma sedam pravnih akata, odnosno revizija Dublinske uredbe.

"Stav Hrvatske je tu jasan. Štitimo nacionalne interese i želimo europski dogovor, ali se onda sve zemlje tog dogovora trebaju držati. Odgovornost treba podnijeti proporcionalno s obzirom na veličinu zemlje i gospodarske mogućnosti", poručio je Plenković.

Plenković je ocijenio pozitivnim što se u hrvatskoj javnosti osvijestio značaj odluke Europske Komisije da se ne miješa u spor Hrvatske i Slovenije. Naglasio je da je time Hrvatska ostvarila znatan politički i vanjsko politički uspjeh, pojasnivši da ta odluka nije donesena slučajno, već nakon niza razgovora u Bruxellesu i nakon predstavljanja stajališta našeg stručnog tima.

"Hrvatska želi da se granično pitanje sa Slovenijom riješi u duhu dobrosusjedstva i dogovora. Ponudili smo Sloveniji prije 7-8 mjeseci jedno rješenje za koje mislim da je dobro i prihvatljivo. Pričekat ćemo formiranje vlade u Sloveniji i nakon toga ponovno krenuti u razgovore o toj temi. Nadam se da ovaj problem možemo riješiti bez pravosudnog puta", istaknuo je Plenković.

Napomenuo je da Vlada ima tri temeljna cilja – nastavak održivosti javnih financija, pokretanje snažnijeg investicijskog ciklusa i provedbu strukturnih reformi. Objasnio je kako su ciljevi mirovinske reforme prije svega porast mirovina, ali i održivost mirovinskog sustava - budući da za mirovine izdvajamo 38 milijardi, a od doprinosa se uprihodi 21 milijarda kuna.

Komentirajući najavu nove porezne reforme, Plenković je podsjetio je da poreznom reformom na početku mandata velikom broju građana osiguran porast plaća.

"Sada pristupamo drugoj fazi porezne reforme. Uz smanjenje PDV-a, analizirat ćemo porez na dohodak i doprinos na plaće i vidjeti koliko još možemo rasteretiti poslodavce i osigurati građanima veće plaće, što će pridonijeti većoj potrošnji i većem gospodarskom rastu", poručio je Plenković.

Podsjetivši na postignutu nagodbu vezanu uz Agrokor, Plenković je kazao kako je pravni okvir koji je Vlada predložila spriječio gospodarsku krizu i niz nekontroliranih stečajeva te omogućio da kompanija danas funkcionira i ostvaruje dobit.

"Sustav se održao. Buduća struktura vlasništva reflektira stanje koje je nastalo uzimanjem kredita bivše uprave. Ovim zakonom uspjeli smo poslati poruku povjerenja prema domaćim institucijama koje su pronašle zakonito, ustavno, pa i europsko rješenje za ovakvu krizu", kazao je.

Odgovarajući na upite o ponudama američke kompanije CCI-a za INA-u, Plenković je naglasio kako je Vlada odabrala međunarodne savjetnike s namjerom ili otkupa dionica MOL-a ili pronalaska novog strateškog partnera.

"Drago mi je da postoji interes kompanija, bilo da dolaze iz Europe, SAD-a i Rusije. To znači da postoji interes za ekonomsku budućnost INA-e. Cilj nam je od INA-e napraviti kompaniju koja će biti generator gospodarskog razvoja Hrvatske", zaključio je Plenković.

Snimka intervjua