Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 26. 6. 2018.

Prioriteti hrvatskog predsjedanja dobro uklopljeni u rad Vijeća Europe

Premijer Plenković započeo je posjet Vijeću Europe sastancima s predsjednicom Parlamentarne skupštine Liliane Maury Pasquier i s glavnim tajnikom Thorbjørnom Jaglandom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u Strasbourgu, gdje je održao govor na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Posjet ovoj paneuropskoj organizaciji započeo je sastancima s predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Liliane Maury Pasquier te s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom. Izraženo je zadovoljstvo posjetom predsjednika Vlade Vijeću Europe u vrijeme kad Hrvatska predsjeda Odborom ministara.

Razgovaralo se o izazovima s kojima je danas suočeno Vijeće Europe, kao i o glavnim ciljevima ove najstarije europske organizacije, a to su jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava. Bilo je riječi i o ključnim europskim temama, osobito problemima vezanim za ilegalne migracije te o situaciji o jugoistočnoj Europi.

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland izrazio je zadovoljstvo prioritetima koje je Hrvatska istaknula tijekom svog predsjedanja, a to su borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, učinkovita zaštita prava nacionalnih manjina i osjetljivih društvenih skupina, osnaživanje lokalne i područne samouprave te zaštita i promicanje kulturne baštine.

Plenković je ocijenio kako se prioriteti hrvatskog predsjedanja vrlo dobro uklapaju u rad Odbora ministara Vijeća Europe. Naglasio je i da se konvencijski sustav Vijeća Europe u protekle 22 godine pokazao korisnim za Hrvatsku.

"Poštujemo i ispunjavamo presude Europskoga suda za ljudska prava. Smatramo da nam je taj konvencijski sustav pomogao da ojačamo naš pravni sustav i poboljšamo naše zakonodavstvo. Veselimo se pridonijeti radu organizacije u sljedećim mjesecima u kojima prvi put predsjedamo Odborom ministara, od kada smo članica Vijeća Europe od 1996. godine", kazao je Plenković.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Vlade izrazio je nadu da će dogovor o promjeni imena, koji su prije nekoliko dana postigle Makedonija i Grčka, pridonijeti da se odluka o početku pregovora Makedonije s Europskom unijom, kao i pozivnica za članstvo u NATO-u donese u najskorijem roku.

Istaknuo je da Hrvatska snažno zagovara otvaranje pregovora Makedonije o pristupanju u Europsku uniju i pozivnicu za članstvo u NATO-u.

,,Smatramo da je Makedonija to zaslužila i ranije. Naravno da uvijek imam stvari koje se mogu popraviti i koje su integralnog karaktera. I zato, kada je riječ o EU, postoje pristupni pregovori, da se sva ta pitanja i kriteriji detaljno analiziraju. To je naš stav na današnjem Vijeću za opće poslove u Luksemburgu a i osobno ću ga iznijeti na sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu, u četvrtak i petak", poručio je predsjednik Vlade.

Angažirano predsjedanje Hrvatske Vijećem Europe

Nakon što je održao govor u Parlamentarnoj skupštini, predsjednik Vlade sudjelovao je i na otvorenju izložbe „Croatia's Cultural Heritage on UNESCO Lists“.

Tijekom posjeta Vijeću Europe, sastao se i s predsjednikom Venecijanske komisije Giannijem Buquicchiom te predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Gudrun Mosler-Törnström.

Posjet Strasbourgu, završio je sastankom s predsjednikom Europskog suda za ljudska prava Guidom Raimondijem.

U završnoj izjavi za medije, predsjednik Vlade posjet Vijeću Europe ocijenio je sveobuhvatnim i pozitivnim. Istaknuo je dobru suradnju Hrvatske sa svim tijelima Vijeća Europe, dodavši da je na sastanku s predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti izraženo zadovoljstvo jer je osnaživanje lokalne i područne samouprave jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja.

S predsjednikom Venecijanske komisije Giannijem Buquicchiom predsjednik Vlade razgovarao je o provedbi odluka Ustavnoga suda i pripremama za izbore u Bosni i Hercegovini. Izrazio je žaljenje što nije postignut kompromis oko promjena Izbornoga zakona. "Nadamo se da će izborni proces proteći u najboljem redu, a nakon toga će se ponovno otvoriti to pitanje", dodao je.

Posjet Luksemburgu

Predsjednik Vlade kazao je da od sutrašnjeg posjeta Luksemburgu, gdje će se sastati s predsjednikom Vlade Xavierom Bettelom, očekuje razgovore o jačanju političkih i gospodarskih odnosa dviju zemalja. Tijekom boravka u Luksemburgu sastat će se i predsjednikom Suda Europske unije Koenom Lenaertsom.