Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 26. 6. 2018.

Oštar odgovor na provokaciju Aleksandra Šešelja

Na intervenciju zastupnika Srpske radikalne stranke na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe premijer Plenković odgovorio je da on zastupa političku stranku čiji program promiče »Veliku Srbiju« koja bi uključivala teritorije BiH i Hrvatske

"Što se tiče komentara zastupnika Šešelja, mislim da je on živući primjer izreke da jabuka ne pada daleko od stabla. Vi predstavljate političku stranku čiji program i statut, a što ova Parlamentarna skupština treba znati, promiče program 'Velike Srbije' koja bi uključivala teritorij Bosne i Hercegovine i Hrvatske. To je točno ono što je vaš otac radio i za što je osuđen kao ratni zločinac u Haagu, iako vi ne morate biti odgovorni za djelovanje vašeg oca", kazao je Plenković u svom izlaganju.

Predsjednik Vlade podsjetio je na tragediju 90-tih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zbog politike Slobodana Miloševića.

"Mi smo imali tragediju 90-tih zbog takve politike. Zbog politike Slobodana Miloševića moja je zemlja patila – 15 tisuća mrtvih i 37 milijarda dolara ratne štete. Mi smo siti širenja lažnih informacija, a ovo je baš jedan takav primjer, kada se nastoji Hrvatsku prikazati u negativnom svjetlu. Vi ćete pokušavati, ali to će uvijek naići na vrlo snažan odgovor zemlje koja je demokratska, koja je europski orijentirana i koja je jako protiv politika koje dovode do tisuća mrtvih, do tragedija u zemlji - Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, prije toga u Sloveniji i na kraju do tragedije u vašoj vlastitoj zemlji", ustvrdio je Plenković.

Predsjednik Vlade naglasio je da Hrvatska sa Srbijom želi graditi dobrosusjedske odnose.

"A činjenica da ste kao stranka nedavno orkestrirali incident u Srbijanskoj skupštini za vrijeme posjeta našeg izaslanstva na čelu s predsjednikom Sabora predstavlja konzistentnu politiku. Ali, unatoč vama i takvima, mi smo tu da gradimo normalne dobrosusjedske odnose i rješavamo probleme iz prošlosti sa Srbijom. Da gradimo budućnost s onima koji žele graditi budućnost i da jasno kažemo tko je bio tko 90-tih. Mi to znamo, vi ste bili agresor, a mi žrtva".

Plenković je istaknuo jasnu politiku hrvatske Vlade prema totalitarnim režimima 20. stoljeća.

"Ako želite znati, osobno sam bio u Jasenovcu ove i prošle godine i daleko sam od svega onoga što ste upravo izrekli. Politika hrvatske Vlade prema totalitarnim režimima 20. stoljeća je jasna i bit će jasna i osuđivat će ono što treba biti osuđeno", zaključio je predsjednik Vlade.