Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Luxembourg | 27. 6. 2018.

Prijateljski i partnerski odnosi Hrvatske i Luksemburga

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u radnom posjetu Velikom Vojvodstvu Luksemburga i Sudu Europske unije

Uz predsjednika Vlade bila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Premijer Plenković sastao se s predsjednikom luksemburške Vlade Xavierom Bettelom. Riječ je o njihovu prvom bilateralnom susretu.

Razgovarali su o političkim i gospodarskim odnosima dviju zemalja te o jačanju suradnje u okviru Europske unije. Bilo je također riječi o temama koje su na dnevnom redu predstojeće sjednice Europskog vijeća.

Luksemburški premijer Bettel istaknuo je partnerske i prijateljske odnose Hrvatske i Luksemburga.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković također je naglasio kvalitetne odnose dviju zemlja, kazavši da je Luksemburg uvijek podržavao Hrvatsku, osobito na njezinu putu u Europsku uniju i NATO.

Spomenuo je da je prošle godine 10 tisuća Luksemburžana posjetilo Hrvatsku, ocijenivši turističku suradnju dviju zemalja jako dobrom. Istaknuto je i to da je Luksemburg među najvećim ulagačima u Hrvatsku u proteklih 25 godina.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković susreo se u Luxembourgu s predsjednikom Suda Europske unije Koenom Lenaertsom, hrvatskim sucima i hrvatskim zaposlenicima Suda.

Izrazio je uvjerenje da je Sud Europske unije ključan za primjenu i interpretaciju europskoga prava, ujednačenu praksu u državama članicama, kao i sudsku praksu referentnu za poboljšanje pravnoga procesa i njegovu primjenu na razini država članica.

„Drago mi je što se možemo usredotočiti na znanje i trezveni savjet Suda u njegovim presudama, kao referencu za potencijalna rješenja nekih pitanja koja iz političke perspektive katkad izgledaju teško rješiva“, istaknuo je Plenković.

Dodao je da će ovoga vikenda Hrvatska proslaviti petu obljetnicu pristupanja Europskoj uniji, što će biti prilika za rezimiranje onoga kako smo se pozicionirali, koliko smo razumjeli logiku i filozofiju europskoga projekta u svakodnevnome životu i politikama, našega doprinosa  širim europskim naporima s obzirom na mnoge sigurnosne, gospodarske, financijske izazove  s kojima se danas suočavamo.

„Volio bih reći da smo počašćeni posjetom predsjednika Suda Koena Lenaertsa Zagrebu tijekom Europskoga tjedna. On je dao puno više od pravne optike europskoga projekta: dubinsko znanje jedne od europskih osobnosti koje doista može biti okarakterizirano kao institucionalno poznavanje onoga o  čemu se u stvari radi u europskome projektu“, izjavio je Plenković.

„U europskom kontekstu u kojem raste populizam, gdje su površnost i apriorno odbacivanje autoriteta zajednički refleks u mnogim državama članicama, potrebno nam je više ljudi takvoga kalibra, više eksperata i profesionalaca i nositelja visokih dužnosti u institucijama koji mogu revitalizirati projekt i sve ono dobro koje je stvaranje Europske unije donijelo europskim narodima u poslijeratnoj Europi“, zaključio je svoje obraćanje predsjednik Vlade.