Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 28. 6. 2018.

Jačanje vanjskih granica Europske unije smanjit će ilegalne migracije

Premijer Plenković u Bruxellesu sudjeluje na sastancima Europskoga vijeća, koje okuplja šefove država i vlada članica Europske unije, kao i na sastanku na vrhu Europske pučke stranke

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku na vrhu Europske pučke stranke, koji je posvećen migracijama, sigurnosti i obrani, kao i ekonomskim i financijskim pitanjima.

Domaćin summita europskih pučana bio je predsjednik EPP-a Joseph Daul. Među sudionicima bili su predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber i glavni tajnik EPP-a Antonio López-Istúriz.

Predsjednik Vlade ocijenio je najvažnijim pojačanje kontrole vanjske granice Europske unije, dodavši da je to za Hrvatsku ključno. "Ukoliko su vanjske granice dobro čuvane, onda će nezakonitih pokušaja prolaska kroz naš teritorij biti sve manje“, kazao je Plenković.

U izjavi za medije, predsjednik Vlade izvijestio je da se na sastanku na vrhu Europske pučke stranke uoči sastanka Europskoga vijeća razgovaralo o temama koje se tiču i politike proširenja slijedom odluke iz Luksemburga o otvaranju pregovora s Makedonijom i Albanijom. Dodao je da Hrvatska pozdravlja takve odluke. "Mislim da su one dobre i poticajne nastavno na prioritete Bugarskog predsjedanja EU-om i na Summit koji je održan u Sofiji u svibnju ove godine", rekao je.

Od ostalih tema o kojima se razgovaralo ključno je bilo pitanje migracija. Predsjednik Vlade izrazio je jasan stav Hrvatske da je dobro da se krene u realizaciju drugog dijela dogovora s Turskom. Što se tiče financijskih obaveza od strane EU-a, spomenuo je davanje sredstva za Fond za afričke zemlje.

Predsjednik Vlade očekuje da će današnja rasprava na Europskom vijeću biti duga i zahtjevna. Smatra da je važno postići konsenzus ili samo europsko rješenje kojeg će se svi pridržavati. "Očito je da će zbog demografskih trendova, siromaštva, ratova i nefunkcionirajućih država u Africi i na Srednjem istoku taj trend biti i dalje prisutan", dodao je.

Predsjednik Vlade smatra da ne postoji opasnost pristizanja brodova s migrantima u hrvatske luke. Pojasnio je da po međunarodnom pravu, kada su uočeni, takvi brodovi trebaju biti odvedeni do najbliže luke. "To su međunarodne obveze. S te strane ne vidim da je ovakav scenarij realan", rekao je.

Na pitanje je li Hrvatska među zemljama koje je Njemačka kontaktirala u vezi s bilateralnim ugovorima o vraćanju migranata, predsjednik Vlade odgovorio je da se razgovara o poboljšanju sedam zakonskih prijedloga koji se odnose na reviziju Dublinske uredbe. Po toj Uredbi, pojasnio je, moguće je sklapati bilateralne sporazume koji bi omogućili kvalitetniju suradnju među državama članicama kada je riječ o sekundarnoj migraciji, to jest kretanju migranata među zemljama Europske unije. "Došlo je do određenih kontakata na diplomatskoj razini, ali nikakvih konkretnih dogovora i pregovora nije bilo", dodao je.

Zamoljen da komentira izjavu američkoga veleposlanika u Hrvatskoj, Roberta Kohorsta, da će SAD više pažnje posvetiti Hrvatskoj, predsjednik Vlade odgovorio je da Hrvatska nastoji razvijati dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. „Nisam vidio tu izjavu, ali ono što je dobro jest da smo partneri u okviru Sjevernoatlantskog saveza. Postoji mogućnost da nakon ovog summita u Bruxellesu, za petnaestak dana Hrvatsku posjeti i ministar obrane“ najavio je Plenković.

Kazao je da je važno konačno dobivanje odluke o ukidanju viznoga režima, na čemu se kontinuirano radi. „To bi omogućilo jačanje gospodarskih odnosa, a partnerstvo i prijateljstvo je tu“, dodao je.

Upitan o tome znači li održavanje Vijeća za demografsku revitalizaciju znak primirja između Banskih dvora i Pantovčaka, premijer je poručio: „Kad nema rata, nema ni primirja.

Dodao je da Vijeće za demografsku revitalizaciju radi kontinuirano u sastavu aktivnosti aktualne Vlade. ,,Na sastanak u ponedjeljak pozvao sam predsjednicu Republike i sve nadležne ministre. Raspravit ćemo brojne teme, puno toga što smo napravili do sada. Sutra ćete imati u Saboru izglasavanje Zakona o dječjem doplatku kojim će još 150.000 djece dobiti dječji doplatak. Sve te mjere provjerene su i s fiskalne i s konkretne strane, a bit će to prigoda da razmotrimo i određene sugestije predsjednice Republike.“

Novinare je zanimalo i pitanje granica u vezi s migracijama. Predsjednik Vlade odgovorio je da se radi o tri elementa: „ Jedan je vanjska dimenzija, gdje moramo učiniti najviše što možemo kako bismo investirali novac iz Višegodišnjeg financijskog okvira, utrostručenog kad se radi o migracijama i sigurnosti. Iz proračuna za razvoj, od 90 milijardi eura, 10 milijardi ići će za migracijske politike prema zemljama porijekla izbjeglica i migranata. Sljedeći je element jačanje kontrole vanjskih granica, Frontexa i sposobnosti svake države članice da nadzire svoje granice“. Treći je element unutarnja dimenzija koja se odnosi na već spomenute sekundarne migracije unutar Europske unije.

Na pitanje o sporu sa Slovenijom, predsjednik Vlade kazao je kako mu je drago što pregovaramo sa slovenskim prijateljima o tom dugotrajnom pitanju, diplomatski i bilateralno.

,,To sam danas rekao i predsjedniku SDS-a Janezu Janši. Nadamo se da će uskoro formirati Vladu, a mi smo spremni na pregovore“, rekao je.

Na upit o Brexitu, Plenković je izrazio uvjerenje da će Michel Barnier na čelu Brexit-tima učiniti maksimum da se ispoštuje rok u ožujku sljedeće godine, te je još jednom izrazio žaljenje zbog ishoda referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini.

Osim na sastanku Europskoga vijeća 28. i 29. lipnja. predsjednik Vlade sudjelovat će po drugi put na sastanku šefova država ili vlada europodručja (Eurosummit), na kojem će se u uključivom formatu (EU 27) raspravljati o reformi Ekonomske i monetarne unije.