Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice

Vlada je spriječila veliku krizu i osigurala budućnost Agrokora

Otvarajući 104. sjednicu Vlade, premijer Plenković rekao je da od budućih Agrokorovih suvlasnika očekuje da nastave s restrukturiranjem kompanije, da vode računa o njezinim zaposlenicima i o gospodarskom interesu Hrvatske

Na početku sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme.

Podsjetio je na to da je na jučerašnjem ročištu koje sazvao Trgovački sud u Zagrebu izglasana nagodba vjerovnika vezana uz proces izvanredne uprave u Agrokoru.

To što je za nagodbu glasovalo 80,2 posto vjerovnika predsjednik Vlade ocijenio je snažnom podrškom i potvrdom uspješno organiziranog i vođenog procesa izvanredne uprave u situaciji jedne od najvećih gospodarskih kriza i prijetnji financijskom krizom za stabilnost hrvatskog gospodarstva, brojnih hrvatskih kompanija te očuvanje radnih mjesta.

Vlada uspješno spriječila krizu

Kazao je da je Vlada djelovala u izvanrednim okolnostima na učinkovit, kvalitetan i uspješan način kako bi spriječila veliku krizu i omogućila opstanak kompanije i ekonomsku budućnost dobavljača te normalno funkcioniranje i isplatu malih poljoprivrednika, koji bi se inače našli na koljenima.

Pojasnio je da je kompanija bila u blokadi, opskrba je stala, a Zakon o izvanrednoj upravi, uz privolu tadašnjeg vlasnika omogućio je njegovu aktivaciju. "Proces koji je organiziran omogućio je novu likvidnost i restrukturiranje i konsolidaciju kompanije", dodao je.

Predsjednik Vlade podsjetio je da su brojni akteri nastojali srušiti taj proces, ali i Vladu te destabilizirati parlamentarnu većinu.

„Mi smo svemu tome odoljeli iz jednog jedinog razloga, a taj je da je naš smjer u cijeloj ovoj situaciji bio voditi računa jedino i isključivo o općim interesima hrvatske države i hrvatske ekonomije i radnih mjesta.I u tome smo uspjeli”, istaknuo je.

Podsjetio je i da se Vladu optuživalo od toga da štiti Ivicu Todorića, do toga da je on sam ustvrdio da "je upravo Vlada njegov najveći neprijatelj".

"Nismo bili na razini onih koji su za zeljem, selfijima i nekakvim dežurnim telefonima htjeli rješavati ovaj problem. Nismo populistički djelovali i transformirali državne institucije u nešto što je bizarno i neobično. Radili smo odgovorno, odoljeli pokušajima izglasavanja nepovjerenja Vladi i pokazali da smo imali ispravni smjer i političku snagu ovaj proces dovesti do ove točke", rekao je Plenković.

Dodao je da ovo nije kraj, pojasnivši da slijedi potvrda nagode na Visokom trgovačkom sudu, provedba nagodbe i daljnje funkcioniranje kompanije i njezina uloga da i dalje bude generator rasta u hrvatskom gospodarstvu.

Plenković je zahvalio koalicijskom partneru HNS-u, koji je prošle godine, u važnom trenutku rekonfiguriranja parlamentarne većine, dao potporu Vladi.

"Došli su u naš brod i odgovorno se postavili s ciljem da osiguramo i političku stabilnost u zemlji, koja je preduvjet svih mogućih gospodarskih napora, uključujući i najbolju turističku sezonu lani, koja će po svemu sudeći biti druga najbolja jer će ova sada biti još bolja", kazao je.

Zahvalio je i svim ministrima koji su intenzivnije bili uključeni u proces izvanredne uprave, potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, ministru gospodarstva, poduzetništva i obrta Darku Horvatu, ministru pravosuđa Darku Bošnjakoviću i bivšoj potpredsjednici Vlade i ministrici Martini Dalić, kao i izvanrednom povjereniku Fabrisu Perušku, njegovoj zamjenici Ireni Weber te bivšem povjereniku Anti Ramljaku.

Također je zahvalio i dobavljačima, kreditorima i svima koji su se pokazali konstruktivnima u ovom procesu i pridonijeli uspješnom postizanju nagodbe.

Kompanija treba ići dalje

"Kad se sve skupa rezimira, ovaj je proces dobar za hrvatsku ekonomiju i za poruku povjerenja da su hrvatske institucije, hrvatska država stvorili kvalitetan pravni okvir koji je omogućio ovaj rezultat", kazao je predsjednik Vlade.

Ponovio je da je ocijenjeno da je Zakon o izvanrednoj upravi u skladu s Ustavom.

"On je postao i dio pravne stečevine Europske unije kao Aneks Uredbe, u koju smo nakon glasanja i na Vijeću za opće poslove i u Europskom parlamentu, na inicijativu Hrvatske, na prijedlog Europske komisije, postupak u okviru izvanredne Uprave uvrstili u nacionalne insolvencijske postupke. Time se se onda sudske odluke u okviru ovoga Zakona mogu priznavati i u drugim državama članicama", pojasnio je.

Predsjednik Vlade od budućih suvlasnika u Agrokoru očekuje da nastave s restrukturiranjem kompanije, da vode računa o njezinim zaposlenicima i o gospodarskom interesu Hrvatske. "Kompanija treba ići dalje", zaključio je predsjednik Vlade.

Uspješan dan za izdanje obveznice u kunama

 

Predsjednik Vlade istaknuo je da je jučer bio uspješan dan za izdanje državne obveznice u kunama na domaćem financijskom tržištu u iznosu od 10,5 milijardi kuna.

Pojasnio je da su tranše ovog izdanja. Dulja je tranša 11 godina, iznosi pet milijardi kuna uz prinos 2,58 posto, a kraće izdanje je pet godina, vrijednosti 5,5 milijardi kuna, uz prinos 1,22 posto.

"Svi ti dosad najpovoljniji uvjeti pokazuju da naši ukupni makroekonomski pokazatelji, naša ozbiljna i odgovorna fiskalna politika i svi trendovi koje imamo, vidjeli ste da se javni dug sada spustio na nešto malo više od 76 posto BDP-a, pokazuju povjerenje financijskih institucija", kazao je Plenković.

Istaknuo je da to, u usporedbi s obveznicom koju će refinancirati, znači uštedu od 200 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Sanacija Jadranske banke

Osvrnuo se na i jučerašnje potpisivanje ugovora kojim je Hrvatska poštanska banka stekla svih 4,7 milijuna dionica Jadranske banke.

Predsjednik Vlade naglasio je da je to važno okončanje procesa sanacije Jadranske banke, koja je važna za Šibensko-kninsku županiju.

„To je pozitivna vijest i bez tereta za državni proračun. To je pozitivna i dobra informacija”, zaključio je Plenković.

Kvalitetan dijalog Vlade s čelnicima lokalne samouprave

Predsjednik Vlade zahvalio je domaćinima, županu Varaždinske županije Radimiru Čačiću i gradonačelniku Varaždina Ivanu Čekohu na organizaciji sastanaka sa županima, te predstavnicima gradova i općina i saborskog Odbora za lokalnu samoupravu, koji je održan u srijedu, u Varaždinu.

Istaknuo je da je sastanak još jednom potvrdio kvalitetan dijalog Vlade sa čelnicima lokalne samouprave, što se pokazalo u otvorenosti rasprave, razmjene mišljenja i prihvaćanju Vladinih ideja o unaprjeđenju odnosa.

Predsjednik Vlade podsjetio je da se u Varaždinu raspravljalo o cestarskom sektoru, osobito financiranju županijskih uprava za ceste na kvalitetan i pravičan način, ocijenivši da je riješ o jednoj od kapitalnih tema.

"Veliki su iznosi sredstva potrebnih za održavanje mreže županijskih i lokalnih cesta. Uz kvalitetan dijalog koji vodi mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ostavljamo uvijek prostor za dodatni napredak, a župani su dobro prihvatili i ono što se do sada napravilo", kazao je.

Raspravljalo se i regionalnom razvoju i boljoj apsorpciji europskih fondova, što je predsjednik Vlade također ocijenio izrazito važnom temom, podsjetivši da je ove godine nacionalna komponenta iznosila više od 700 milijuna kuna za pomoć u regionalnom razvoju zemlje.

"Inovacija s potpisivanjem razvojnih sporazuma s više županija, koji će okrupniti projekte relevantne za različite dijelove Hrvatske, daje nam razloga zadovoljstvo da na taj način možemo ostvariti zajedničke interese države, županija i pojedinih dijelova Hrvatske", istaknuo je Plenković.

Iskustvo iz Slavonije iskoristiti i za ostale dijelove Hrvatske

"Iskustvo koje ćemo imati potpisivanjem razvojnih sporazuma na 5. sjednici Savjeta za Slavoniju, koja će se održati u Vinkovcima 20. srpnja, vjerujem da ćemo iskoristiti i za sjever Hrvatske, Dalmaciju, primorski i istarski dio zemlje, te županije oko Zagreba na najkvalitetniji mogući način", poručio je.

Najavio je da će se uskoro na Vladi razmatrati zakoni o potpomognutim područjima i stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, kao i zakoni o brdsko-planinskim područjima, otocima i Vukovaru, naglasivši da to govori koliko Vlada vodi računa o dijelovima Hrvatske koji su do sada bili deprivirani u politici ravnomjernog regionalnog razvoja.

"Ta politika uz napore za što boljim pregovaranjem o idućem Višegodišnjem financijskom okviru EU-a, koji Hrvatskoj mora osigurati dodatni generator razvoja kroz kohezijsku politiku i zajedničku poljoprivrednu politiku, uz izrazito važne teme poput sigurnosti i migracija, predstavlja dobar okvir za naše pregovore s različitim europskim institucijama", rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade kazao je da je daljnja funkcionalna decentralizacija i inicijativa za spajanje rada državne uprave na razini županija sa županijama, koju je predstavio ministar uprave Lovro Kuščević, dobro pozdravljena. Pojasnio je da se očekuje da će na taj način više zadaća biti ostavljeno županijskoj razini vlasti, ocijenivši to dobrim jer je na taj način vlast bliža građanima.

Dio najrazvijenije obitelji

Predsjednik Vlade podsjetio je da je proteklog vikenda obilježena peta godišnjica članstva Hrvatske u Europskoj uniji. "Mislim da smo je dostojno obilježili", rekao je, zahvalivši Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Ministarstvu kulture i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na organizaciji koncerta u Hrvatskom narodnom kazalištu. Ocijenio je da možemo biti zadovoljni s prvih pet godina članstva jer smo dio najrazvijenije obitelji, ne samo u Europi, nego i u svijetu. "I na taj način trebamo nastaviti što bolje koristiti prednosti članstva za kvalitetniji život naših građana", istaknuo je.

Podsjetio je da su u povodu hrvatskog petogodišnjeg članstva održane i brojne konferencije proteklih tjedana.

Europsko vijeće

Podsjetio je i da je protekloga tjedana održan i sastanak Europskoga vijeća u Bruxellesu, na kojem je glavna tema bila politika migracija i politika sigurnosti. U tom kontekstu naveo je da je Hrvatskoj jedna od glavnih odrednica članstvo u Schengenskom prostoru.

"Svojim političkim zalaganjem na najvišoj razini, ministarskoj, ali i drugim stručnim razinama, Hrvatska štiti svoje interese, vodeći računa o vanjskoj dimenziji migracijske politike, kvalitetnom zaštitom vanjskih granica Europske unije i zalaže se za cjelovito europsko rješenjekojeg će se pridržavati sve članice ", kazao je.

Posjet Luksemburgu

Plenković je ocijenio uspješnijim susret njega i potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova s predsjednikom Suda Europske unije Koenom Lenaertsom u Luksemburgu. Pozitivima je ocijenio i sastanak s luksemburškim premijerom Xavierom Bettelom.

Vijeće za demografsku revitalizaciju

Naglasio je da je na Vijeću za demografsku revitalizaciju, održanom protekloga tjedana, na kojem je bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović postignut visoki stupanj suglasja oko mjera koje je predstavila predsjednica te namjera različitih resora.

"Nastojat ćemo se maksimalno zalagati, na tragu naših već dosad učinjenih napora, za populacijsku politiku i preokretanje negativnih demografskih trendova", kazao je.

Brojne međunarodne aktivnosti

Premijer je podsjetio da je je tijekom službenog posjeta predsjednice norveške Vlade Erne Solberg, ministrica Gabrijela Žalac potpisala vrijedne sporazume sa norveškom stranom, ocijenivši ih značajnim doprinosim za razvoj Hrvatske u nizu područja, od obrazovanja, energetske učinkovitosti, do klimatskih promjena.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević boravio je u Izraelu, što je nastavak kvalitetne suradnje dviju zemalja u obrambenom području.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović razgovarao je u Parizu o migracijama s francuskim kolegom Gérardom Collombom. Ministar Darko Horvat boravio je u Beču na sastanku ministara gospodarstva u okviru Berlinskog procesa.

Ministar Tomislav Ćorić također je boravio u Parizu, gdje se raspravljalo o energetskim pitanjima.

U tom kontekstu, predsjednik Vlade najavio je da će petak i subotu sudjelovati na sastanku 16 premijera država srednje i istočne Europe i kineskog premijera u Sofiji.

Čestitke hrvatskim nogometašima

U ime Vlade, Plenković je čestitao Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i izborniku Zlatku Daliću na do sada ostvarenom sjajnom rezultatu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Kazao je da hrvatski reprezentativci igraju izvanredan nogomet te pridonose jednom velikom ushitu, nacionalnom ponosu i zadovoljstvu u cijeloj zemlji. "Uz njih smo i vjerujemo da će, uz ovakvu igru i ovakvo vodstvo, ići do kraja na ovom Svjetskom prvenstvu", rekao je, zaželjevši im puno uspjeha u četvrtfinalu u subotu, u utakmici protiv Rusije.