Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
London | 10. 7. 2018.

Plenković na 5. sastanku na vrhu Berlinskoga procesa u Londonu

Hrvatska se za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije usredotočiti na svoje susjedstvo, izjavio je predsjednik Vlade Plenković nakon summita Berlinskog procesa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji boravi u Londonu na 5. summitu Berlinskoga procesa, novinarima je rekao da su glavne teme o kojima se raspravljalo drugog dana sastanka bile gospodarstvo, povezivanje, suradnja na području prometa, kvalitetna priprema država jugoistoka Europe za pristupanje Europskoj uniji te pitanja sigurnosti, migracija i naslijeđa.

"U svakom slučaju, još jedan impuls zahvaljujući inicijativi kancelarke Merkel iz 2014. godine, čime je na neki način popunila prazninu koja je postojala u institucionalnom dijalogu Europske unije i jugoistoka Europe", ocijenio je.

Kazao je da Hrvatska za vrijeme svoga predsjedanja ponovno želi dovesti u žarište svoje susjedstvo. Stoga je ponovno najavio da će se za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom 2020. održati drugi summit toga tipa u aktualnoj konstelaciji lidera Europske unije i zemalja regije.

Deklaracija o nestalima – pokušaj iskoraka

U vezi s deklaracijama potpisanima na summitu Plenković je pojasnio da se one odnose na teme dobrosusjedstva, suradnje na procesuiranju ratnih zločina. Posebno je istaknuo deklaraciju koja se odnosi na nestale kao temu uvijek važnu za Hrvatsku. "Tu je ideja da se na razini multilateralnih i bilateralnih sastanaka pokuša napraviti iskorak i da se taj problem, koji opterećuje mnoge obitelji koje još uvijek tragaju za svojim najbližima, riješi."

Sporazum važan za stabilnost jugoistoka Europe

Naveo je da se danas najviše vremena raspravljalo o rješavanju određenih bilateralnih problema koji su dugi niz godina opterećivali odnose Grčke i Makedonije: "Ovo je prvi veliki sastanak nakon toga događaja i stoga sam ja u svom govoru pozdravio činjenicu da će NATO sutra na summitu u Bruxellesu pozvati Makedoniju u članstvo. Mislim da je to dobar potez za međusobne odnose, ali i za stabilnost cijelog jugoistoka Europe", poručio je Plenković.

Problem migracija

Načelno je spomenuto pitanje migracija i izbjegličke krize koja je dominirala na sastanku u Bruxellesu prije desetak dana. Od svih sudionica koje nisu članice Europske unije, očekuje se da slijede politiku zaštite vanjskih granica i jačanja nacionalnih kapaciteta, istaknuo je Plenković.

Naglasio je da je to bio amandman Hrvatske na zaključke Europskoga vijeća – poštivanje svih sporazuma o readmisiji, kvalitetna suradnja i razmjena informacija. "Ideja je, barem što se Hrvatske tiče: što bolje riješimo pitanje na granici Turske i Grčke, to ćemo imati manje problema svi zajedno", rekao je. Ujedno je najavio je da će Poljska biti domaćin idućeg sastanka 2019.

Nakon sastanka šefova država i vlada Berlinskog procesa predsjednik Vlade sastao se s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, a potom sudjelovao na primanju koje je za sudionike summita u vrtu palače Clarence organizirao princ od Walesa.

Na kraju svog boravka u Londonu predsjednik Vlade susreo se u hrvatskom veleposlanstvu s predstavnicima hrvatske zajednice u Ujedinjenoj Kraljevini.