Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 7. 2018.

Izvrsne odnose s Izraelom pretvaramo u snažnu gospodarsku suradnju

Predsjednik Vlade Plenković primio je posjet izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina u pratnji brojnog izaslanstva

U sastavu izraelskog izaslanstva bili su među ostalima ministar gospodarstva Eli Cohen, ministar poljoprivrede Uri Ariel, predsjednik Udruženja izraelskih proizvođača Shraga Brosh, predsjednik Izraelskog instituta za izvoz i međunarodnu suradnju Adiv Baruch i ravnatelj Uprave za međunarodnu obrambenu suradnju Ministarstva obrane Michel Ben-Baruch.

Izrazivši zadovoljstvo kvalitetom bilateralnih odnosa i tradicionalnim prijateljstvom Hrvatske i Izraela, predsjednik Vlade Andrej Plenković razmijenio je s izraelskim predsjednikom poglede na najnovija zbivanja u Europskoj uniji i globalno.

Predsjednik Rivlin upoznao je hrvatskog premijera s glavnim naglascima i prioritetima izraelske vanjske politike. Složili su se s tim da je prvi državni posjet izraelskog predsjednika u ovom trenutku iznimno važan za daljnji razvoj hrvatsko-izraelskih odnosa prema strateškom partnerstvu, čemu pridonosi i sve tješnja bilateralna suradnja dviju zemalja na području obrane.

Rečeno je također da intenzitet razmjene na najvišoj razini nakon posjeta predsjednika hrvatske vlade Izraelu u siječnju 2017. i ovim uzvratnim posjetom potvrđuje kvalitetu odnosa dviju zemalja te je vrijeme da se odlični politički odnosi prevedu u snažnu gospodarsku suradnju, uključujući područje poljoprivrede i turizma.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Hrvatskog saboraMilijan Brkić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić te državna tajnica u ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, pomoćnik ministra obranePetar Mihatov i predsjednik Hrvatske gospodarske komoreLuka Burilović.

Izraelski ministri gospodarstva i poljoprivrede, Eli Cohen i Uri Ariel, održali su odvojene sastanke sa svojim hrvatskim kolegama, Darkom Horvatom i Tomislavom Tolušićem, dok se ravnatelj za razvoj novih tržišta izraelskoga Ministarstva turizma Ami Elon sastao s državnim tajnikom u Ministarstvu turizma Franom Matušićem. Ministri i državni tajnici razmotrili su mogućnosti intenziviranja i poboljšanja bilateralne suradnje u svojim resorima.

Po završetku sastanka ministri Darko Horvat i Eli Cohen potpisali su Zajedničku deklaraciju o suradnji između hrvatskog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i izraelskog Ministarstva gospodarstva i industrije.