Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Berlin | 28. 8. 2018.

Tražimo zakonito i održivo rješenje za radnike Uljanika i brodogradnju

Premijer Plenković izjavio je da je za Vladu brodogradnja izrazito važna grana i ocijenio današnji sastanak s predstavnicima Uljanikova sindikata kvalitetnim

Po završetku susreta s predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama.

Predsjednik Vlade izrazio je očekivanje da će razgovori u Berlinu doprinijeti još boljim odnosima između dvije zemlje. Ponovno je pozvao njemačku kancelarku Angelu Merkel da posjeti Hrvatsku, dodavši da se nada da će ona tijekom ovoga mandata to i učiniti

Osvrnuo se i na sastanak sa sindikatima i radnicima brodogradilišta Uljanik i 3. maj, koji je održan danas u Vladi, ocijenivši ga otvorenim i dobrim.  Premijer je istaknuo da je za njegovu Vladu brodogradnja izrazito važna grana. 

"Uljanik nije bilo društvo u poteškoćama u vrijeme kad smo pristupili restrukturiranju hrvatskih brodogradilišta i kad su vlasnike promijenili i Brodosplit, Brodotrogir i 3. maj. Sad se u Uljanik nalazi u poteškoćama. Vlada je bila svjesna toga i dali smo jamstvo za sanaciju, tzv. rescue aid. To je nešto što je regulirano i europskim propisima", kazao je predsjednik Vlade, pojasnivši da je sustav takav da se treba konzultirati s Europskom komisijom.

Podsjetio je da je Vlada dala jamstvo od 716 milijuna kuna. "Važno je da javnost, radnici i sindikati znaju da je zahvaljujući tom jamstvu osigurano funkcioniranje svih društava u okviru Uljanik grupe za sedam mjeseci", poručio je Plenković. 

Najavio je da će Vlada održati svoju ranije planiranu sjednicu u Puli, 13. rujna na temu hrvatske brodogradnje."Tema će biti hrvatska brodogradnja i kako ići s njom da bude održiva te da uloga države bude zakonita i dobronamjerna", rekao je.

Predsjednik Vlade odbacio je spekulacije da su on i Vlada svjesno dezinformirali Hrvatski sabor i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kad su u pitanju sastanci u Vladi povezani sa slučajem Agrokora.

"Cijela ta tema u trenutku kada kreće kriza, zahtijevala je jako puno sastanaka i jako puno konzultacija. Što se mene tiče, piše li u nekom dokumentu jedan ili dva ili tri sastanka je krajnje nebitno. Ono što je bitno je da su se održavali sastanci prije svega s ciljem temeljitog stjecanja uvida u dimenzije problema i traženje, možemo slobodno reći, savjeta od stručnjaka kako taj problem riješiti. Nema tu nikakve posebne i duboke priče", poručio je predsjednik Vlade.