Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 31. 8. 2018.

Pelješki most ostat će najvidljiviji projekt prvih godina članstva u EU-u

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Dubrovniku, gdje će sutra otvoriti trinaestu međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum 2018, pod nazivom »Jačanje otpornosti – Mediteran, Europa i Zapadni Balkan«

Po dolasku u Dubrovnik obišao je radove na projektu „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“ te se sastao s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem i županom Nikolom Dobroslavićem, a prisustvovao je i potpisivanju Ugovora „Nabava autobusa za Libertas – Dubrovnik d.o.o.“, čija ukupna vrijednost iznosi 22,8 milijuna kuna, od čega 15,3 milijuna kuna stiže iz fondova EU-a.

Lazareti, prvi projekt u gradu Dubrovniku financiran europskim novcem

Projekt obnove i opremanja kulturne baštine Lazareti vrijedan je 3,8 milijuna kuna. Trenutno se obnavljaju tri lađe tog povijesnog kompleksa, a obnovom će se povećati njegova atraktivnost.

To je, prema riječima gradonačelnika Frankovića, prvi projekt u gradu Dubrovniku financiran iz europskih fondova.

U Gradu su upoznali premijera s projektom Održivog upravljanja gradom Dubrovnikom, odnosno dubrovačkim turizmom, te je potpisan i iznimno važan ugovor za Grad Dubrovnik, nabava 11 autobusa vrijednih 18 milijuna kuna za tvrtku Libertas.

Bolja usluga prijevoza svim Dubrovčanima i njihovim gostima

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je u izjavi medijima kako je riječ o još jednom odlično organiziranom europskom projektu. "Projektu koji će modernizirati poduzeće koje se bavi prijevozom Libertas. Novi autobusi, moderni, štedljivi, ekološki prihvatljivi smanjit će troškove poduzeća, modernizirati postojeći sustav i u konačnici omogućiti bolju uslugu svim Dubrovčanima i gostima Grada", izjavio je premijer Plenković, istaknuvši izrazito dobro partnerstvo s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

"Drago mi je da je ovaj projekt, uz projekt Lazareta koji smo maloprije posjetili i koji će biti dovršen do Feste svetog Vlaha, znak da Grad Dubrovnik, zahvaljujući aktivizmu Odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju i zahvaljujući podršci Županije Gradu - napreduje u onome što se zove apsorpcija europskih sredstava. Mislim da je to jako dobro i to ćemo u svakom slučaju kao Vlada podupirati", rekao je predsjednik Vlade.

Dodao je kako će nabavkom novih gradskih autobusa biti bolje organiziran javni prijevoz u Gradu Dubrovniku, naglasivši kako su boljom organizacijom smanjene gužve u dubrovačkoj starogradskoj jezgri.

Turistički rezultati premašili projekcije Strategije razvoja hrvatskog turizma

To je izuzetno važno tijekom turističke sezone koja je u Dubrovniku na tragu podataka koji vrijede za cijelu Hrvatsku -– otprilike 4 do 5 posto više dolazaka turista i isto toliko povećanje broja noćenja.

"To govori da je riječ o još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni i za Hrvatsku i za Grad Dubrovnik, a siguran sam i za Dubrovačko-neretvansku županiju", kazao je premijer, podsjetivši da smo već prošle godine premašili projekcije Strategije razvoja hrvatskog turizma. "A to će ove godine biti još i više. Možemo očekivati, otprilike, 105 milijuna noćenja i, siguran sam, skoro 19 milijuna turista," rekao je Plenković.

"To je ogroman broj za Hrvatsku," nastavio je, dodavši kako vjeruje u još veće prihode zahvaljujući investicijama u turizmu od milijardu eura ove godine i 840 milijuna eura prošle godine. "Radimo na održivosti i kvaliteti usluge i boljoj ponudi", zaključio je predsjednik Vlade.

Pelješki most promijenio odnos Kine prema Hrvatskoj

Naglasio je da je prometna povezanost jedna od uvijek aktualnih tema razgovara u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i gradu Dubrovniku. "Činjenica je da se krenulo s projektom izgradnje Pelješkoga mosta, strateškim projektom koji će ostati glavni, najvidljiviji projekt ove financijske perspektive prvih godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji," istaknuo je premijer, dodavši da je taj projekt uvelike i strateški promijenio odnos i pogled Kine prema Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Plenković najavio je veliki sastanak na razini premijera: Jedan pojas, jedan put, koji će se iduće godine održati u Hrvatskoj. "Zadovoljstvo mi je da smo u Sofiji, nakon mog razgovora s premijerom Li Kequiangomdogovorili dolazak kineskoga premijera i 16 premijera srednjeistočne Europe u Hrvatsku", kazao je predsjednik Vlade.

Podsjetio je na to da će se u Dubrovniku za dvadesetak dana održati sastanak ministara turizma, kazavši da smo otvorili veliku, novu prometnicu. "To, kao što znate, može biti simbolično s obzirom na afinitet Kineza prema Korčuli i za razvoj Korčule", zaključio je.

Župan Dobroslavić upoznao je premijera Plenkovića o projektu višenamjenskog Kongresnog centra te zahvalio Vladi na povratu Porezne uprave te Trgovačkog suda u Dubrovnik i Općinskog suda u Metković, kao i zadržavanju Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Predsjednik Vlade ocijenio je da je kongresni centar golem projekt za razvoj Dubrovnika koji je već kongresna destinacija te obećao rješavanje povratka i drugih državnih institucija. "Naravno, u svrhu racionalizacije, bolje dostupnosti usluge državnih institucija građanima županije," rekao je Plenković.