Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Livno | 5. 9. 2018.

Ravnopravnost Hrvata u BiH strateški je državni interes Hrvatske

Zajedno s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem premijer Plenković otvorio je hrvatski konzulat u Livnu

Potom je obišao Županijsku bolnicu „Dr. fra Mihovil Sučić“ i posjetio Franjevački samostan sv. Petra i Pavla.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Vlade Plenković iskazao je zadovoljstvo otvaranjem Konzulata u Livnu, ocijenivši da će njegov rad olakšati komunikaciju s Hrvatskom i omogućiti bolju povezanost dviju zemalja.

"Sada zaokružujemo diplomatsku mrežu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini", kazao je premijer, istaknuvši da je riječ o zemlji koja je strateški najvažniji državni interes Hrvatske.

"Bosna i Hercegovina je prijateljska i susjedna zemlja, zemlja čiju teritorijalnu cjelovitost poštujemo, zemlja u kojoj je hrvatski narod konstitutivan narod i ostvaruje svoja prava na najvišoj razini kako to priliči ustavnom ustrojstvu Bosne i Hercegovine, ali i najvišim europskim standardima", ustvrdio je.

Iskazao je punu podršku naporima Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. "Želimo da se svi koji žive u Bosni i Hercegovini u njoj dobro osjećaju, a da prava hrvatskog naroda budu zajamčena na svim razinama", poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade podsjetio je da je trgovinska razmjena Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom preko dvije milijarde eura, dok su ukupna ulaganja naše zemlje u BiH milijardu i 200 milijuna eura. "Sve što smo do sada planirali smo i ostvarili", rekao je, uzevši za primjer otvaranje Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru, a Croatia Airlines uvela je međunarodne letove na liniji Zagreb-Mostar.

Važnom je ocijenio i potporu Ureda za Hrvate izvan Hrvatske. "Podrška Hrvatima u Bosni i Hercegovini bit će čvrsta, snažna i kontinuirana", naglasio je predsjednik Vlade na kraju svog govora.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.