Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 9. 2018.

Cilj je osnažiti gospodarsku suradnju s Azerbajdžanom, osobito u energetici

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva

Na sastanku su potvrđeni vrlo dobri i prijateljski odnosi Hrvatske i Azerbajdžana i njihova suradnja u oviru strateškog partnerstva što su ga dvije zemlje sklopile 2013. U kontekstu nedavne odluke o otvaranju hrvatskog veleposlanstva u Bakuu, nakon što je Azerbajdžan 2011. otvorio veleposlanstvo u Zagrebu, izražena je obostrana želja za jačanjem gospodarske suradnje radi daljnjeg povećanja robne razmjene i investicija, osobito na području energetike i turizma.

Posebnu ulogu ima pritom Međuvladino povjerenstvo za gospodarsku suradnju, koje je svoj prvi sastanak održalo u studenome 2017. godine.

Predsjednik Aliyev ocijenio je suradnju s Hrvatskom vrlo važnom, a premijer Plenković govorio je o Vladinim aktivnostima usmjerenima na energetsku politiku, naglasivši velik potencijal Hrvatske kao energetskog čvorišta. Bilo je također riječi o intenzivnijoj bilateralnoj suradnji na tom planu, u svjetlu strateških projekata kao što su LNG Terminal na Krku i Jadransko-jonski plinovod.

Na sastanku se također razgovaralo o stanju u regijama u kojima se obje zemlje nalaze, kao i o temama koje se odnose na trenutno hrvatsko predsjedanje Vijećem Europe i planovima Hrvatske za predsjedanje Vijećem Europske unije 2020. godine.

Uz predsjednika Vlade bila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar financija Zdravko Marić i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.