Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Rugvica | 8. 9. 2018.

Dorađuje se plan za restrukturiranje Uljanika, ima i drugih interesenata

Premijer Plenković izjavio je danasi da je jučerašnji sastanak s povjerenicom Europske komisijke Margrethom Vestager bio uspješan i da je povjerenica htjela iz prve ruke čuti kakva je situacija u Uljaniku i 3. maju

"Velik je interes Komisije i njezine uprave koja je zadužena za tržišno natjecanje i državne potpore. Plan restrukturiranja došao je na dnevni red nakon što je Uljanik grupa dobila u siječnju od Vlade jamstvo za sanaciju u iznosu od 716 milijuna kuna, što je omogućilo funkcioniranje Grupe praktično u prvoj polovini ove godine", poručio je u izjavi medijima premijer Plenković.

Naglasio je da je jedna od obveza bila plan restrukturiranja i pronalazak strateškog partnera, podsjetivši na to da je plan restrukturiranja izradila i vodila uprava poduzeća s konzultantima po vlastitom izboru i uz odabir strateškog partnera po vlastitom nahođenju.

To nije bio Vladin plan. Vlada je u tom procesu davalo savjete za poboljšanje tog dokumenta. On je proslijeđen Europskoj komisiji, koja ga još uvijek analizira, pojasnio je predsjednik Vlade, dodavši da je iz jučerašnjeg razgovora razvidno da Komisija očekuje doradu tog plana, jer je udio države prevelik u odnosu na ono što je prihvatljivo na europskoj razini.

"Na tom tragu očekujemo da se radi na daljnjoj doradi plana, a ono što također imamo jest dojam da postoje interesi i nekih drugih aktera koji su zainteresirani za hrvatska brodogradilišta", izjavio je premijer. Rekao je da još nije vrijeme za to da se otkrije o kojim je akterima riječ, ali i to da među njima ima domaćih i inozemnih.

"Vlada je prošlog tjedna dala jamstvo HPB-u, čime su se oslobodila sredstva osiguranja koja je Uljanik imao zbog nekih drugih kreditnih obveza, te je omogućila isplatu plaća za srpanj, a isto će biti i za kolovoz", rekao je Plenković.

Pojasnio je kako će Vlada idućeg tjedna na sjednici u Puli nastojati iznaći rješenje za održivost i funkcioniranje brodogradilišta.

Na pitanje je li moguće da se na kraju ne prihvati plan restrukturiranja, nego da Uljanik proglasi stečaj, Plenković je odgovorio da će Komisija vrlo skoro dostaviti preliminarne neformalne komentare.

"Oni su u punom radnom intenzitetu tek od prošlog ponedjeljka. Cilj je bio da pozovemo povjerenicu, ukažemo na ozbiljnost situacije i na što ranije komentare na dokument koji je poslan u Bruxelles", rekao je predsjednik Vlade.

Postoji plan dokapitalizacije Petrokemije s ključnim partnerima

Premijer je kazao kako je jedna od tema sastanka bila i Petrokemija o kojoj postoj plan dokapitalizacije s ključnim partnerima.

"Vlada je sa svoje strane donijela odgovarajuće odluke, očekujemo jednu vrstu pisma od Europske komisije i odgovarajuće odluke Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kako bi se mogao zaokružiti taj proces na tijelima Petrokemije i s novom vlasničkom strukturom krenuti u pravo restrukturiranje kompanije", kazao je.

Istaknuo je i kako nema saznanja o mogućem zatvaranju sisačke Rafinerije, o čemu se pojavila informacija prethodnih dana. "Kao predsjednik Vlade nemam nikakvih novih informacija o tome. Bitan je dijalog između Vlade i INA-e o toj temi. Odabrali smo savjetnike koji će nam pomoći da ostvarimo glavni cilj, a to je otkup MOL-ovih dionica u INA-i ili pronalazak novog strateškog partnera", rekao je predsjednik Vlade, dodavši kako kroz to treba gledati cijeli kontekst odnosa INA-MOL- sisačka Rafinerija.

Angažman na reformama koje su pred nama

Predsjednik Vlade kazao je da od ministara očekuje angažman na reformama, na onome što je ispred nas.

"Još jedna faza porezne reforme, bitna, korisna za građane. Ispred nas je velika i važna reforma mirovinskoga sustava, temeljena na dva načela – održivosti mirovinskog sustava i primjerenost mirovina", rekao je premijer.

Najavio je javnu raspravu o Zakonu o obrazovanju, napomenuvši da se u sedamdesetak škola krenulo s eksperimentalnim programom.

"Kroz Sabor je prošlo i nekoliko zakona iz paketa reforme pravosuđa. Paket zakona koji se odnosi na blokirane je također iza nas. Ide se i s Ovršnim zakonom koji će pomoći u rješavanju toga krupnoga problema za više od 300 tisuća naših sugrađana", rekao je predsjednik Vlade, podsjetivši na dobre gospodarske pokazatelje.

Trokut fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i investicija

"Nikada niža nezaposlenost, sve veća zaposlenost, 12 milijardi eura od turističke sezone, gospodarski rast od 2,9 posto u drugom kvartalu ove godine, ispunjavanje onoga što mi želimo prema euru, stabilna politička pozicija Hrvatske na jugoistoku Europe, što je rezultiralo dobrim ocjenama naših partnera i recentno kancelarke Merkel u Berlinu kada je riječ o rješavanju pitanja nezakonitih migracija", naveo je premijer i zaključio da Hrvatska ide u onom smjeru koji je Vlada zacrtala"trokut fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i investicija.