Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 9. 2018.

Hrvatska i Austrija imaju izvrsne političke i gospodarske odnose

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je austrijskoga saveznog predsjednika Alexandera Van der Bellena

Plenković je naglasio da dvije zemlje imaju izvrsne političke i gospodarske odnose, a Austrija je drugi najveći investitor u Hrvatsku.

Govoreći o suradnji dviju zemalja u okviru Europske unije, predsjednik Van der Bellen se osvrnuo na prioritete austrijskog predsjedanja Vijećem EU-a te sprječavanje ilegalnih migracija, kao i na najnovije događaje u zemljama jugoistočne Europe i važnost stabilnosti regije.

Založili su se za veću trgovinsku razmjenu i bolju gospodarsku suradnju Hrvatske i Austrije, osobito u području energetike.

Predsjednik Vlade Plenković je kazao kako je cilj Hrvatske ulazak u Schengenski prostor 2019. godine. Istaknuo je i napore koje Hrvatska ulaže u borbi protiv ilegalnih migracija i zaštiti vanjske granice EU-a.

Upoznao je austrijskog predsjednika s glavnim gospodarskim prioritetima Vlade - nastavak pozitivnih gospodarskih trendova i strukturnih reformi, fiskalna konsolidacija i daljnje smanjenje javnog duga te poticanje investicija. U tom kontekstu, Plenković je govorio i o planovima Hrvatske za ispunjavanje preduvjeta za pristupanje Eurozoni.