Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Salzburg | 20. 9. 2018.

Hrvatskoj ne treba pomoć Frontexa u nadzoru vlastitih granica

Hrvatska policija je može sama nadzirati našu granicu i ne treba joj dodatna pomoć Frontexa, europske agencije za nadzor granica

Premijer Plenković dao je izjavu za medije uoči sastanka na vrhu Eurpske pučke stranke u Salzburgu, dan prije neformalnog sastanka šefova država ili vlada zemalja članica Europske unije na kojem će se razgovarati o unutarnjoj sigurnosti, migracijama i Brexitu te drugim aktualnim temama.

"Naša je suradnja s Frontexom odlična, znate da Fronexov zrakoplov iz Zadra nadzire cijeli prostor jugoistoka Europe. Što se tiče snaga Frontexa koje bi trebale ići na jugoistok Europe, mi mislimo da oni trebaju ići na vanjsku granicu, pojačati one zemlje gdje je propusnost veća. Mi smo, što se naših sposobnosti tiče, tu vrlo jaki i kvalitetni i ne vidim da hrvatskoj policiji treba dodatna asistencija", rekao je Plenković.

Premijer Plenković je istaknuo da se problem migracija mora rješavati na izvorištu. "To je dugoročno jedini održivi put", rekao je, dodajući da cjeloviti pristup migracijskom pitanju uključuje čvršću vanjsku granicu, a to za one koji se nalaze na istočnomediteranskoj ruti znači poštovati dogovor s Turskom, jačati granice između Grčke i Turske i između Grčke i Makedonije, otkuda ilegalni migranti preko Srbije i BiH kreću prema Hrvatskoj.

"Jačamo naše sposobnosti, šest i pol tisuća policajaca je na hrvatskim granicama i na taj način dajemo naš doprinos. Što se tiče obveza koje smo preuzeli u pogledu premještaja i preseljenja izbjeglica mi kod toga stojimo bez ikakvih dilema. Redovito uplaćujemo i sada ide peta tranša za Tursku i ostaje nam još jedna i sve skupa će biti skoro šest milijuna eura, što je s obzirom na veličinu naše zemlje vrlo solidno. Mislim da smo se pokazali konstruktivnim i ozbiljnim kao i u pogledu sekundarnih migracija unutar EU-a", poručio je predsjednik Vlade.