Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Salzburg | 20. 9. 2018.

Opća percepcija hrvatskih priprema za Schengen vrlo je dobra

Po završetku neformalnog sastanka čelnika EU-a premijer Plenković rekao je da Hrvatska želi da snage Frontexa, uz odgovarajuće sporazume sa zemljama jugoistoka Europe, pomognu u suzbijanju nezakonitih migracija na zapadnobalkanskoj i istočnomediteranskoj ruti

čelnici su, kazao je, također raspravljali o zaštiti od kibernetičkih prijetnji i izrazili želju za snažnijom europskom legislativom u tom pogledu.

Jedna od tema razgovora bio je i napredak suradnje u mehanizmima civilne zaštite, prije svega o solidarnosti na europskoj razini te značajnijim sredstvima u idućoj financijskoj perspektivi, a u tom je kontekstu bilo riječi i o sezoni požara.

Dok se Grčka nažalost ove godine borila s katastrofalnim požarima, Hrvatska može biti zadovoljna jer je ove godine bilo 75 posto manje požara i 98 posto manje opožarene površine nego prošle godine, kazao je premijer Plenković.

Govoreći o hrvatskim pripremama za Schengen, predsjednik Vlade kazao je da je Hrvatska razvila izvrsne odnose s dva europska povjerenika, Christosom Stylianidesom i Dimitrisom Avramopoulosom, s kojima je ministar unutarnjih poslova Božinović u stalnom kontaktu.

„Opća percepcija naših priprema za Schengen je vrlo dobra i moramo nastaviti ka ostvarenju toga cilja“, poručio je predsjednik Vlade.

Što se tiče Brexita, kazao je kako je cilj da se do sastanka Vijeća u listopadu pokuša dogovoriti nekoliko preostalih pitanja, od kojih je najvažniji status Sjeverne Irske odnosno kako uspostaviti granicu koja neće poremetiti dosadašnje odnose između Sjeverne Irske i Irske.

Naglasio je da su svi svjesni važnosti finaliziranja sporazuma o povlačenju Ujedinjene Kraljevine, jer bi alternativa bez tog sporazuma bila nešto što nitko u ovom trenutku ne priželjkuje.