Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 4. 11. 2013.

Rasprava o reviziji europskoga uhidbenog naloga

Plenković je sudjelovao u raspravi o mogućoj reviziji Okvirne odluke o europskom uhidbenom nalogu na Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Europskog parlamenta

Zastupnik Plenković je naglasio bitnu ulogu europskoga uhidbenog naloga u okviru ukupne pravosudne suradnje u kaznenim stvarima između država članica. Ovaj instrument demonstrira visoki stupanj povjerenja među članicama, pojednostavljuje i ubrzava postupak predaje, uključujući i vlastitih državljana te pridonosi izbjegavanju nekažnjivosti.

U kontekstu rasprave u Hrvatskoj o provedbenom zakonu za europski uhidbeni nalog (Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU), Plenković se zanimao za veće mogućnosti djelovanja Europske komisije od 2014. glede mehanizmima kontrole država članica u vezi s ispravnom transpozicijom Okvirne odluke iz 2002. u nacionalno zakonodavstvo uključujući i postupak povrede prava EU.

Pohvalivši angažman izvjestiteljice za Europski uhidbeni nalog kolegice Sarah Ludford, zastupnik Plenković se osvrnuo na recentnu konferenciju posvećenoj ovoj temi u Europskom parlamentu na kojoj se razgovaralo o nizu aspekata provedbe ovog važnog pravnog instrumenta EU. Između ostalog govorilo se i o rezervama pojedinih članica koje se odnose na ne primjenu europskoga uhidbenog naloga na kaznena djela počinjena prije 2002., kao i  na eventualnu zlouporabu ovog instrumenta u svjetlu činjenice da pojedine članice imaju zakonodavstvo koje propisuje univerzalnu jurisdikciju. Predstavnica Europske komisije napomenula je da će Komisija od 2014. imati snažnije mehanizme reakcije, te je podsjetila da je o navedenim pitanjima predstavnik Komisije već iznio stav na konferenciji održanoj u organizaciji zastupnice Ludford.