Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Osijek | 22. 9. 2018.

Uz nastavak reformi želimo kreditni rejting podići na investicijsku razinu

Premijer Plenković sudjelovao je na konferenciji »Investicijski potencijali Hrvatske«, koju su za župane, gradonačelnike i načelnike organizirale Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer

U povodu Dana borbe protiv nasilja nad ženama predsjednik Plenković u svojem je govoru naglasio da HDZ i Vlada moraju nastaviti – osobito primjenom Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – podupirati jačanje odgovarajućih pravnih i financijskih mehanizama.

"Naša interpretativna izjava koja razdvaja bit Konvencije od pogrešnih tumačenja ocijenjena je izvanrednom od međunarodnopravnih stručnjaka te će biti model koji će se primjenjivati i u drugim zemljama", napomenuo je Plenković.

Bolji izgledi kreditnog rejtinga potvrda su da Hrvatska ide u dobrom smjeru

Naglasio je da se gospodarska politika Vlade bazira na trokutu – stabilno vođenje javnih financija, nastavak provedbe strukturnih reformi i privlačenje većeg broja investicija.

Izrazio je zadovoljstvo što je jedna od tri vodeće svjetske agencije za kreditni rejting Standard&Poors poboljšala izglede Hrvatske na pozitivne, zahvaljujući očekivanjima da će hrvatsko gospodarstvo nastaviti rasti, dok će se fiskalni pokazatelji i dalje poboljšavati.

Najveća smo i najozbiljnija politička snaga u Hrvatskoj

Podsjetio je da je politička stabilnost preduvjet bilo kakvog ekonomskog napretka i planiranja ulaganja u Hrvatsku.

"Kao najveća i vodeća hrvatska stranka imamo i najveću odgovornost za hrvatsko društvo. Strateški gledamo prioritet nam je ekonomski boljitak zemlje i kvalitetna međunarodna pozicija, a ne politiziranje i dobivanje jeftinih političkih poena. Na današnjoj političkoj sceni jasnije je nego ikad prije koje su stranke ozbiljne, s kvalitetnim programom i ljudima - a koje to nisu", kazao je.

4,5 milijardi kuna za mjere zapošljavanja

Plenković je poručio kako je Vlada u dvije godine mandata uložila 4,5 milijarde kuna u mjere za zapošljavanje, osobito mladih, žena, osoba s invaliditetom i dugotrajno nezaposlenih.

"Vratili smo na posao mnoge društvene skupine koje su dugo bile izvan tržišta rada. Prije nekoliko godina stopa nezaposlenosti mladih bila je oko 50 posto, a sada je na 23-24 posto", naveo je.

Rekordna turistička sezona

Nakon što je ove godine uloženo 940 milijuna eura u hrvatski turizam, naglasio je da će ova turistička sezona biti ponovno rekordna, s 4-5 posto rasta u broju dolazaka i noćenja te s prihodima od gotovo 12 milijardi eura.

"Zato ćemo održati posebnu sjednicu Vlade na Hvaru u povodu Dana hrvatskog turizma, kako bismo rezimirali ovu turistički sezonu, ali i poslali poruku brige za razvoj otoka", najavio je.

Zahvaljujući štedljivoj fiskalnoj politici slijedi treći val poreznih rasterećenja

Plenković je podsjetio kako je – uz smanjenje javnog duga - prošle godine, nakon dugo vremena, ostvaren proračunski suficiti opće države, a ti su trendovi nastavljeni i ove godine.

Naglasio je da je takva disciplinirana fiskalna politika omogućila i treći val porezne reforme sljedeće godine.

"Ukupno porezno rasterećenje građana i poduzetnika bit će 6,4 milijardi kuna. Građani će osjetiti planirano smanjivanje opće stope PDV-a s 25 na 13 posto za proizvode koji se najčešće konzumiraju. Trgovci to neće moći ignorirati, tržište će tu učiniti svoje", rekao je Plenković.

50 tisuća blokiranih manje, iznos blokada prepolovljen

Istaknuo je kako je Vlada nastavila sa strukturnim reformama u pravosuđu, posebno s paketom mjera za olakšavanje položaja blokiranih građana.

"Imali smo 325 tisuća blokiranih građana, a s dva zakona koji su na snazi, broj blokiranih smanjili smo za više od 50 tisuća, dok je iznos blokada praktično prepolovljen", poručio je.

U 2 godine učinjeno je mnogo za branitelje, policiju i domovinsku sigurnost

Predsjednik Plenković naglasio je kako je Vlada u 2 godine mandata ispunila gotovo sva predizborna obećanja kada je riječ o domovinskoj sigurnosti, braniteljima, Hrvatskoj vojsci i policiji – povećanje proračuna Ministarstva branitelja, donošenje Zakona o pravima hrvatskih branitelja te novog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, odluka o nabavi F-16 aviona, jačanje sposobnosti i modernizacija Hrvatske vojske te kvalitetan rad policije na zaštiti granica.

Strukturne reforme provodimo, to je preduvjet za još brži rast

Plenković je ocijenio kako u predstojećoj mirovinskoj reformi postoje racionalni ciljevi – održivost sustava, porast mirovina te da oni koji odlaze u mirovinu ne dospiju u diskriminirajuću situaciju.

lstaknuo je kako Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, Vlada usmjerava europska sredstva u 5 slavonskih županija, gdje je to i najpotrebnije – pri čemu je već ugovoreno 7,9 milijardi kuna za razvojne projekte.

"Strukturne reforme su tu, one se provode, i ne nasjedajte na priče da reformi nema. Samo ćemo kombinacijom fiskalne konsolidacijom, strukturnih reformi i investicija, na kojima moramo najviše raditi, ostvariti daljnji gospodarski rast", poručio je.

Vraćamo kreditni rejting na investicijsku razinu

Naglasio je kako je od 1993. godine da sada u Hrvatskoj bilo 33 milijarde eura izravnih stranih ulaganja.

"Vlada je poboljšala zakonski okvir za investicije i cilj nam je vratiti do kraja mandata hrvatski kreditni rejting na investicijsku razinu. Refinanciranjem duga u cestarskom sektoru uštedjeli smo godišnje oko 50 milijuna eura samo na kamatama. Moramo nastaviti raditi i pojašnjavati ulagačima prednosti Hrvatske za investicije", kazao je Plenković.

Sinergija lokalne i nacionalne razine

"Pozivam vas na što veću sinergiju općinskih, gradskih, županijskih i nacionalnih razina kako bi rezultati koje Hrvatska ostvaruje bili još bolji", zaključio je svoj govor predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.