Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 9. 2018.

Očekujemo da INA bude još važniji akter gospodarskog rasta Hrvatske

Premijer Plenković održao je prvi sastanak s novim predsjednikom uprave INA-e d.d Sándorom Fasimonom. Uz njega je bio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Predsjednik uprave INA-e prezentirao je financijski položaj, vanjsko okruženje, ključne izazove te poslovne planove tvrtke.

Predsjednik Vlade naglasio je da je INA za Hrvatsku strateška nacionalna kompanija. Istaknuo je kako su održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja te moderni rafinerijski sustav prioriteti Vlade.

Vlada očekuje da INA postane još važniji akter gospodarskog rasta Hrvatske, koji će jamčiti energetsku sigurnost i osigurati visoku razinu zaposlenosti u ovom sektoru.

Bilo je riječi i o budućnosti kutinske Petrokemije. Predsjednik Vlade kazao je da u sljedećih nekoliko tjedana očekuje suglasnost Europske komisije oko pitanja dokapitalizacije. Dodao je da je povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager tijekom boravka u Hrvatskoj izrazila zadovoljstvo naporima Vlade oko dovršetka procesa dokapitalizacije kutinske Petrokemije na tržišnim principima, s ciljem održivosti poslovanja i nastavka proizvodnje.