Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 10. 2018.

Izbori su važni za europski put BiH, kao i položaj hrvatskog naroda

Uoči općih izbora u BiH 7. listopada, predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković dao je intervju za Večernji list BiH u kojemu je naglasio čvrstu potporu BiH na europskom i reformskom putu te važnost ravnopravnosti hrvatskog naroda

Govoreći o predstojećim općim izborima 7. listopada, predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković u razgovoru s novinarom Jozom Pavkovićem ocijenio je da oni dolaze u važnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.

"Oni će biti prekretnica za nastavak reformskog i europskog puta BiH, a ključni su i za položaj hrvatskog naroda u BiH. Kako su bosansko-hercegovački Hrvati najmalobrojniji od konstitutivnih naroda, tim više je važno da u što većem broju iskoriste svoje pravo glasa i sudjeluju na izborima u nedjelju. Želimo da izbori prođu u demokratskom ozračju, ali da budu i odraz stvarno izražene volje hrvatskog naroda u BiH, kojeg u tijelima vlasti trebaju zastupati njegovi legitimni predstavnici", poručio je.

Napomenuo je kako je neodrživ i nepravedan model u kojem jedan narod može drugome birati predstavnika u Predsjedništvu BiH. "Vjerujem da će birači pokazati zrelost, a da će HDZ BiH još jednom opravdati povjerenje najznačajnije političke opcije hrvatskog naroda", rekao je Plenković.

Naglasio je da su za Hrvatsku i Vladu odnosi sa susjednom i prijateljskom Bosnom i Hercegovinom, kao i ravnopravan položaj hrvatskog naroda, vanjskopolitički prioritet. Dodao je da je prvi put nakon 2010. godine, u Sarajevu s kolegom Zvizdićem predsjedao u srpnju 2017. zajedničkom sjednicom Vijeća ministara BiH i hrvatske Vlade, na čijem dnevnom redu su bile sve bitne teme u odnosima Hrvatske i BiH.

"Želimo da se sva tri konstitutivna naroda Hrvati, Bošnjaci i Srbi, kao i svi drugi koji žive u Bosni i Hercegovini, u njoj dobro i osjećaju, a da pritom jednakopravnost hrvatskog naroda bude zajamčena. Kroz našu potporu Hrvatima u BiH, podupiremo i gospodarski razvoj cijele zemlje", poručio je Plenković.

Istaknuo je da je hrvatski narod u BiH odlučan pokretač i zagovaratelj europskog puta BiH - koji jamči prosperitet, cjelovitost i učinkovito funkcioniranje zemlje.

"Nakon općih izbora ključno je da novi sastav Predsjedništva i izabrani predstavnici u tijelima vlasti pokažu političku volju i zrelost za konsenzus o nastavku provedbe gospodarskih i socijalnih reformi kako bi se došlo u poziciju da BiH što skorije ostvari status kandidata za članstvo u EU. U tom će pogledu BiH moći računati na snažnu potporu Hrvatske, kao saveznika unutar EU", najavio je.

Pojasnivši da nitko izvana ne može nametati pitanje ustavnih promjena i teritorijalnog preustroja BiH, Plenković je ocijenio kako je to prije svega unutarnje pitanje za političke aktere i stranke u BiH koje samostalno trebaju iskoristiti priliku kako bi pronašle prihvatljivo rješenje na dobrobit svih svojih građana.

"Bosna i Hercegovina treba biti moderna i funkcionalna država u kojoj će biti poštivana jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda i ostalih građana, uz jednostavniji institucionalni okvir za političko upravljanje i gospodarski razvoj", rekao je.

Naveo je kako je sljedeći korak dobivanje statusa kandidata, što će još više učvrstiti Bosnu i Hercegovinu u demokratizaciji i jačanju vladavine prava, ali i dati novu nadu građanima od kojih velika većina priželjkuje članstvo u EU.

Kazao je kako je Hrvatska najnoviji razvoj migracijskih kretanja na istočno-mediteranskoj i zapadno-balkanskoj ruti koja vodi kroz Bosnu i Hercegovinu dočekala spremna.

"Čak 6500 hrvatskih policajaca učinkovito čuva granicu i sprječava ilegalne migracije. Sredstva koja su nam na raspolaganju iz europskih fondova ulažemo u tehničko opremanje najduže izvanschengenske vanjske granice Europske unije - koju uspješno kontroliramo. Hrvatska će sljedeće godine biti spremna za ulazak u Schengen. Svjesni smo da države jugoistočne Europe trebaju našu podršku, kao i podršku Europske unije kako bi mogle djelotvornije odgovoriti na najnoviji razvoj migracijskih kretanja", istaknuo je Plenković.

Osvrnuvši se na aktualna pitanja u Hrvatskoj, Plenković je naglasio kako je sve naslijeđene probleme ova Vlada počela rješavati. "U gospodarskom smislu, Hrvatska danas raste na zdravim ekonomskim temeljima. I u ovoj godini, kao i prošloj, bilježimo suficit opće države. Imamo kontinuirani gospodarski rast, a javni dug smanjuje se brže nego u drugim zemljama i trenutačno je na 76% udjela u BDP-u. Čak 71 tisuću zaposlenih je više nego lani i rekordno je nizak broj nezaposlenih, dok će nova rekordna turistička sezona osigurati 12 milijardi eura prihoda. Takav racionalni pristup omogućuje nam da od sljedeće godine idemo u treće porezno rasterećenje građana i poduzetnika u tri godine mandata", naveo je Plenković, dodavši da Vlada do kraja mandata želi doseći investicijski kreditni rejting za Hrvatsku.

Komentirajući najavljeni prosvjed u Vukovaru, Plenković je kazao kako nema mjesta koje u modernoj hrvatskoj povijesti ima veći simbolički značaj od Vukovara, ali upravo zbog toga treba razdvojiti sjećanje na herojsku obranu i tragediju Vukovara od manipulacije i zlouporabe onih koji su najviše dali za Hrvatsku.

"Upravo u vrijeme sadašnje Vlade, Ravnateljstvo policije je pojačalo rad na procesuiranju ratnih zločina koji su počinjeni u Vukovaru. U HDZ-u nema nikakve dileme oko toga da sve ratne zločine treba procesuirati", zaključio je.

Intervju u cijelosti (PDF)