Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mostar | 4. 10. 2018.

Hrvati u BiH trebaju u što većem broju izići na izbore u nedjelju

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sastao se u Mostaru s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem uoči općih izbora u BiH

Posebno je bitno da Hrvati u BiH u što većem broju izađu na izbore

"Posebno nam je bitno da kroz ove izbore i hrvatski narod, kao najmalobrojniji, ali jednakopravan i konstitutivan iskoristi svoje biračko pravo i na tim izborima sudjeluje u što većem broju. Siguran sam da će na taj način najbolje pridonijeti onome što je kod izbora važno, a to je legitimitet svih izabranih predstavnika. Zbog toga očekujemo uspjeh i jedan veliki odaziv birača na izbore", naglasio je predsjednik Vlade te dodao da je od ključne važnosti osigurati izbor legitimnih političkih predstavnika.

Izrazio je čvrstu potporu Draganu Čoviću na kandidaturi za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Poruka koju sam došao uputiti Draganu Čoviću je poruka političke potpore, prijateljstva i suradnje, te želje da na izborima ostvari sjajan, pobjednički rezultat", kazao je.

Načelo konstitutivnosti

Upitan o poruci koju je uputio poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović kako nije dobro da pojedini narodi biraju predstavnike drugima, predsjednik Vlade Plenković kazao je kako se radi o "mudroj i ispravnoj" poruci.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Čović kazao je kako vjeruje da će 8. listopada imati legitimno predstavljanje, kako kod Hrvata, jednako tako kod Bošnjaka i Srba.

Plenković i Čović zajedno su u Mostaru položili vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja poginulim pripadnicima III. Cimske bojne HVO-a.