Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mostar | 4. 10. 2018.

Pobjeda HDZ-a BiH za europski put BiH i legitimnu zastupljenost Hrvata

Predsjednik HDZ-a Plenković sudjelovao je zajedno s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem na predizbornom skupu stranaka Hrvatskoga narodnog sabora BiH u prepunoj dvorani na Bijelom Brijegu u Mostaru

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković u svojem je izlaganju čestitao sestrinskom HDZ-u BiH i Draganu Čoviću na odličnoj kampanji uoči Općih izbora u BiH ove nedjelje.

"Posebno pozdravljam sve hrvatske branitelje iz RH i BiH i zahvaljujem im za sve što su učinili za našu slobodu. Jedan je Domovinski rat. Mi, Hrvati, privilegiran smo narod: imamo jedno srce i dvije prekrasne domovine! Neraskidive su veze među nama s obje strane granice. Isto tako, cijeloj BiH i svim konstitutivnim narodima šaljemo snažnu poruku poštovanja i suradnje, koju potvrđujemo čvrstom, stalnom potporom europskom putu BiH", istaknuo je predsjednik Plenković u svom obraćanju.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina zemlja koju u Hrvatskoj izrazito poštujemo jer je naša povijest izuzetno povezana i naše su veze neraskidive, kao i poštovanje prema sva tri konstitutivna naroda i svim drugima koji žive ovdje.

"Šaljemo veliku poruku suradnje i zajedništva koje nastojimo materijalizirati na svim aspektima naših međusobnih odnosa, kao i snažnoj kontinuiranoj potpori koju dajemo Bosni i Hercegovini u svim multilateralnim organizacijama, a posebno na putu BiH prema Europskoj uniji“, kazao je premijer Plenković te istaknuo doprinos predsjednika Čovića europskom putu BiH, posebno tijekom zajedničke suradnje prilikom predaje zahtjeva za članstvo.

Naglasio je i važnost legitimnog predstavljanja hrvatskog naroda, ne samo kao Ustavnog i zakonskog pitanja, nego i pitanja morala i međusobnog poštovanja, koje treba osigurati stabilnost i kvalitetne odnose između naroda, ali i kvalitetnu budućnost BiH.

Uoči predizbornog skupa, predsjednici Čović i Plenković, predvodeći izaslanstva dviju sestrinskih stranaka, sastali su se u Domu HDZ-a BiH u Mostaru.

"Čvrsto sam uvjeren da ćemo 8. listopada zajedno slaviti, da će Hrvati imati svoje legitimne predstavnike! Budući da je hrvatski narod najmalobrojniji u BiH, to je važnije da u nedjelju svaki naš čovjek iskoristi svoje glasačko pravo", poručio je predsjednik Plenković, posebno pozdravivši činjenicu da su Čović i HDZ BiH predvodnici europskog puta u Bosni i Hercegovini.

Uz predsjednika Plenkovića, u izaslanstvu HDZ-a bili su potpredsjednik HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, član Predsjedništva HDZ-a i državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica, predsjednica Odbora HDZ-a za Hrvate izvan RH i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić te potpredsjednik Mladeži EPP-a i član Središnjega izbornog povjerenstva HDZ-a Karlo Ressler.