Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 10. 2018.

Nastavit ćemo suradnju s BiH zalažući se za ravnopravnost Hrvata

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je jučerašnje opće izbore u Bosni i Hercegovini

Plenković je čestitao svima koji su izabrani na različitim razinama vlasti u BiH, izrazivši ujedno žaljenje zbog toga što je izborni zakon ponovno omogućio pripadnicima jednoga konstitutivnog naroda da drugom narodu, hrvatskom, izaberu predstavnika u Predsjedništvu BiH.

"To je sasvim razvidno iz rezultata. Mislim da to nije dobro. Mislim da je cilj svih u BiH da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro", rekao je predsjednik Vlade.

Čović je uz potporu Hrvatske učinio ključne iskorake na putu prema Europskoj uniji

Plenković je podsjetio da je dosadašnji hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović u protekle četiri godine napravio ključne iskorake, uz podršku i Republike Hrvatske na putu Bosne i Hercegovine prema EU. "Mislim da je i ta činjenica mogla i trebala biti honorirana. U svakom slučaju, nije dobro da se takav scenarij ponavlja", kazao je Plenković. Ponovio je da će Hrvatska nastaviti suradnju s bosanskohercegovačkim institucijama. "Mi ćemo, naravno, nastaviti suradnju s institucijama u BiH, graditi dobre, kvalitetne odnose, ali ćemo se isto tako zalagati za poštivanje principa jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda, osobito Hrvata koji su najmalobrojniji , kojima ovakav scenarij kao što smo vidjeli noćas, sigurno nije dobar, niti je dobar za Bosnu i Hercegovinu uopće", istaknuo je.

Konstituiranje vlasti u skladu je s presudom Ustavnog suda

Predsjednik hrvatske Vlade očekuje da će se vlasti u BiH konstituirati u skladu s presudom Ustavnoga suda. "Bosna i Hercegovina je nama susjedna zemlja, puno toga nas veže. Svi naši potezi, a osobito u vrijeme ove Vlade bili su vrlo prijateljski, vrlo otvoreni, prema cijeloj zemlji, prema svim institucijama", naglasio je Plenković te podsjetio na zajedničku sjednicu hrvatske Vlade i Vijeća ministara u srpnju prošle godine.

Plenković je podsjetio na dvije milijarde eura trgovinske razmjene te hrvatske investicije u BiH od 1,2 milijarde eura u zadnje dvije godine. "Otvorili smo dva konzulata, dva dopisništva HRT-a – u Sarajevu i Mostaru, dva ureda HGK također u Sarajevu i Mostaru, uveli ponovno liniju Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara. Surađujemo na području sprečavanja nezakonitih migracija. Podupiremo BiH na njenom europskom putu više nego bilo koja druga članica EU-a", rekao je Plenković, dodavši da bi toga morali biti svjesni svi politički akteri i stranke u BiH.

BiH nema većeg i iskrenijeg saveznika među članicama EU-a

"Većeg i iskrenijeg saveznika među članicama EU Bosna i Hercegovina sigurno nema. Zato smo i unutar EU-a često govorili kako pitanje duha Daytonskog sporazuma, a to je legitimna zastupljenost tri konstitutivna naroda, treba biti poštovano. To je bitno za koheziju i kvalitetno funkcioniranje BiH ", zaključio je premijer Plenković.