Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 12. 11. 2013.

Postignut dogovor o proračunu EU za 2014.

Nakon dugotrajnih pregovora, Vijeće Europske unije i Europski parlament postigli su konačan dogovor o  proračunu Europske unije za 2014. godinu

akt061

Zastupnik Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku mirenja kao član izaslanstva Odbora za proračun Europskog parlamenta što ga je predvodio njegov predsjednik Alain Lamassoure. Na temelju postignutog kompromisa, proračun za 2014. iznosit će 142,6 milijardi eura u obvezama i 135,5 milijardi eura u stvarnim plaćanjima, a postignut je i dogovor o različitim izmjenama proračuna za 2013. godinu (nacrt izmjena proračuna 8 i 9), odnosno 3,9 milijardi eura za plaćanje potraživanja u kohezijskoj politici i 400 milijuna eura za naknadu štete regijama koje su proljetos pogođene snažnim poplavama.

Gotovo polovica proračuna, odnosno 64 milijarde eura, bit će na raspolaganju inicijativama za pametan i uključiv rast. Povećat će se i potrošnja za područja istraživanja, inovacija i obrazovanja, dok je 47.5 milijardi eura namijenjeno kohezijskoj politici. Ključni prijedlozi Europske pučke stranke uključeni su u konačni dogovor o proračunu EU za 2014.

U radu sastanka sudjelovali su Povjerenik Lewandowski, zamjenik litvanskog ministra financija Algimantas Rimkunas, te ostali istaknuti članovi Odbora za proračun Europskog parlamenta.

Postignuti dogovor otvara put za usvajanje Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta sljedećeg tjedna, 19. studenoga.