Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Beograd | 15. 11. 2013.

Zajednički parlamentarni odbor EU–Srbija

Zastupnik Andrej Plenković sudjelovao je na prvom sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje koji se 15. studenoga održao u Narodnoj skupštini Srbije u Beogradu

akt063

Izaslanstvo Europskog parlamenta predvodio je zastupnik Eduard Kukan, a u izaslanstvu Europskg parlamenta bili su i Jelko Kacin, Ana Ibrišagić, Gyorgy Schopflin, Kinga Gal i Lajos Bokros. Izaslanstvo Narodne skupštine je predvodio Ivan Andrić. Izaslanstvo Europskog parlamenta primili su prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić i predsjednik Skupštine Nebojša Stefanović.

Plenković je govorio o odnosima Srbije i EU, a u kontekstu politike proširenja EU prema državama jugoistoka Europe nakon Izvješća Europske komisije iz listopada a u uoči početka pristupnih pregovora Srbije za članstvo u EU. Plenković je održao izlaganje na temu regionalne suradnje i odnosa sa susjednim državama. Posebno se založio za sklapanje Protokola na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije kako bi se u obzir uzelo članstvo Hrvatske u EU i zadržala tradicionalna trgovinska razmjena. Plenković je zatražio daljnje napore Srbije u vezi s pronalaskom nestalih osoba kao ključnim problemom kao i gonjenjem i suradnjom u vezi s ratnim zločinima.

Govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i susjednih država, Plenković je nagalsio nužnost poštivanja i provedbe već zaključenih bilateralnih sporazuma o zaštiti manjina. To je posebno bitno za Hrvate u Srbiji (sudjelovanje u predstavničkim tijelima i obrazovanje hrvatske manjine).