Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Šangaj | 6. 11. 2018.

Želimo povećati hrvatski izvoz u Kinu i ulaganja kineskih tvrtki

Premijer Plenković sudjelovao je na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu u Šangaju u organizaciji Hrvatske gospodarske komore na kojemu se okupilo oko 150 kineskih i hrvatskih tvrtki

Sudjelovanjem na poslovnom forumu Hrvatska-Kina Plenković završava svoj petodnevni radni posjet drugom gospodarstvu svijeta, tijekom kojega se susreo s najvišim kineskim političkim dužnosnicima, predsjednikom Xijem Jinpingom i premijerom Lijem Keqiangom, te održao niz radnih sastanaka s čelnicima kineskih kompanija.

Hrvatska želi povećati izvoz u Kinu

Plenković je otvarajući forum pozvao kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, osobito u željezničku infrastrukturu i luke, te poručio da Hrvatska želi uravnotežiti trgovinsku razmjenu s Kinom.

"Želimo privući nova ulaganja, stoga vjerujem da će i ovi naši sastanci doprinijeti daljnjem razvoju poslovne suradnje između Hrvatske i Kine. Ovaj forum pokazuje sve veći interes hrvatskih tvrtki za kinesko tržište. Nadamo se da će vaši današnji razgovori rezultirati brojnim ugovorima", naglasio je.

Premijer Plenković se posebno osvrnuo na prednosti koje Hrvatska ima u geografskom smislu.

"Hrvatska ima jedinstven položaj u Europi i to je poruka koju smo željeli prenijeti svim svojim sugovornicima u posljednjih nekoliko dana. Naše morske luke mogu postati ulazne luke za sve kineske tvrtke i za sav kineski teret koji putuje prema Europi", rekao je, napomenuvši pritom da je Hrvatska već pet godina članica Europske unije.

"Dakle, ne radi se samo o hrvatskom tržištu, o tržištu srednje i istočne Europe, već je riječ o čitavom europskom tržištu koje predstavlja 500 milijuna potencijalnih potrošača", izdvojio je.

Slikovito govoreći, nastavio je, ta geografska prednost znači da se na transportu može uštedjeti sedam dana putovanja i 2500 kilometara puta ako idete kroz Sueski kanal prema luci Rijeci, umjesto da idete cijelim okolnim putem do Rotterdama ili Hamburga.

Ulaganja u hrvatske željeznice

Naglasio je da je Hrvatska u potpunosti integrirana u transportne planove na europskoj razini, te da je fokusirana na dodatna ulaganja u željeznički sektor.

"Već imamo modernu mrežu autocesta, uložili smo u razvoj zračnih luka, ali željeznički sektor je taj u kojemu trebamo poboljšanja i u kojemu tražimo partnere", kazao je.

Podsjetio je da je ukupna trgovina između Hrvatske i Kine prošle godine iznosila oko 900 milijuna dolara, od čega se na hrvatski izvoz u Kinu odnosilo tek 125 milijuna dolara.

"Naš je cilj da tu našu trgovinsku razmjenu uravnotežimo. Želimo povećati hrvatski izvoz u Kinu. Zato smo ovdje, želimo pomoći hrvatskim izvoznicima", istaknuo je.

Napomenuo je i da je u Šangaju jučer otvoren ured Hrvatske turističke zajednice.

Pelješki most – simbol suradnje Hrvatske i Kine

Naglasio je važnost suradnje s Kinom u inicijativi "Kina+16"zemalja srednje i istočne Europe, koja, dodao je, predstavlja možda najsustavniji redoviti dijalog Kine s dijelom zemalja Europske unije.

"Za nas je čast što smo dobili domaćinstvo summita inicijative 'Kina+16' na proljeće 2019. u Dubrovniku. Taj format pokazao se dosad kao vrlo koristan za poslovnu suradnju", kazao je.

Također je istaknuo važnost prošlogodišnje odluke uprave Hrvatskih cesta da kineskoj tvrtki China Road and Bridge Corporation (CRBC) dodijeli ugovor izgradnje, kako je rekao,"najvažnijeg infrastrukturnog projekta u našoj zemlji, Pelješkog mosta".

"Riječ je o projektu koji je ukupno vrijedan 520 milijuna eura, od čega se iz europskih fondova financira 375 milijuna", kazao je Plenković.

Dodao je da je siguran da će China Road and Bridge Corporation izgraditi sjajan most, spomenik trostrukog simbolizma.

"Prvo, on će fizički povezati dva dijela teritorija Hrvatske. Za nas je to strateški projekt povezivanja dva dijela zemlje. Drugo, bit će to najveći pojedinačni projekt koji se financira iz Kohezijskog fonda Europske unije i ostat će kao najvidljivija ostavština ovog sedmogodišnjeg proračunskog razdoblja. Treće, on će zauvijek simbolizirati povezanost i suradnju između Kine i Hrvatske", ocijenio je.

U svjetlu jačanja suradnje između hrvatskih i kineskih tvrtki, izdvojio je, između ostalog, i tvrtku Rimac Automobili, koja je objavila suradnju s kineskom grupacijom Camel.

Veliki interes kineskih tvrtki za Hrvatsku

Na završetku višednevnog boravka u Kini, Plenković je rekao da je zadovoljan posjetom i razgovorima s kineskim domaćinima.

"Mogu izraziti zadovoljstvo ukupnim dojmovima s političkim razgovorima na najvišoj razini, kao i s kontaktima s brojnim kineskim kompanijama koje, bilo da su iz državnog ili privatnog sektora, pokazuju jako veliki interes za Hrvatsku", poručio je.

Predsjednik Vlade kazao je kako je, gledajući odnose Kine i Hrvatske, pred nama intenzivno razdoblje, osobito s obzirom na činjenicu da će Hrvatska na proljeće 2019. u Dubrovniku biti domaćin idućega sastanka na vrhu inicijative Kina + 16.

"Nakon toga očekujem još veću dinamiku odnosa. Čini mi se da je ovaj posjet ostvario sve one temeljne ciljeve zbog kojih smo i došli", zaključio je.