Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 19. 11. 2013.

Usvojen Višegodišnji financijski okvir 2014–2020.

Plenković je istaknuo da novi sedmogodišnji proračun tj. Višegodišnji financijski okvir 2014–2020. odražava realnu gospodarsku i financijsku situaciju u članicama Unije, pa su stoga obveze limitirane na 960, a plaćanja na 908 milijardi eura

Čestitavši svim akterima koji su sudjelovali u pregovorima, Plenković je rekao da institucije Unije pokazuju odgovornost pravodobnim usvajanjem Financijske perspektive, te je u tom pogledu pohvalio konzistentne stavove Europskog parlamenta. Podržao je ustrojavanje Radne skupine na visokoj razini čiji je cilj reformirati vlastite prihode EU proračuna.

Naglasio je kako je riječ o investicijskom proračunu jer će pridonijeti rastu i zapošljavanju mladih, istraživanju te izgradnji infrastrukture. Istaknuo je da je  Višegodišnji financijski okvir iznimno bitan za Hrvatsku jer je ukupno predviđeno oko 13 milijardi eura za kohezijsku politiku, poljoprivredu i druge stavke. Zaključio je kako će se nakon realizacije ovog Okvira moći izraditi cjelovita analiza učinaka članstva u Europskoj uniji na Hrvatsku.