Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 11. 2018.

Jednoglasna potpora vodstva HDZ-a Globalnom kompaktu

Na sjednicama Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, kao i na sastanku parlamentarne većine te Kluba zastupnika HDZ-a, izražena je jedinstvena potpora Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama

"Na redovitoj sjednici raspravili smo niz tema od našega zadnjeg susreta u ovom sastavu početkom listopada. Izvijestili smo o aktivnostima Vlade i Hrvatskog sabora te o svemu što se priprema za njegovo novo zasjedanje: aktualac, izvješće o sjednici Europskog vijeća, dinamika rasprave o poreznoj reformi, rebalans proračuna, mirovinska reforma", kazao je Plenković u izjavi medijima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Nema primjedbi na Globalni kompakt, dokument nije obvezujući

Naglasio je da su na Predsjedništvu stranke otvorili i temu - Globalni kompakt o zakonitim migracijama.

"Detaljno smo pojasnili članovima Vlade, Predsjedništva i Nacionalnog vijeća o čemu se točno radi, o kakvom je dokumentu riječ te koji su njegov smisao i svrha. Informaciju koju su predstavili ministrica vanjskih i europskih poslova te ministar unutarnjih poslova jednoglasno je prihvaćena. Nijedan sudionik sjednice nije imao nikakvih primjedbi", rekao je Plenković.

Istaknuo je da je nakon velike migracijske krize, na Općoj skupštini UN-a u jesen 2016. - na kojoj su sudjelovali tadašnji ministar vanjskih poslova Miro Kovač i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović - usvojena Njujorška deklaracija kojom se pozvalo na nalaženje globalnog odgovora na problem migracija.

"Potom se pristupa izradi Globalnog kompakta i vode se pregovori - o čemu Stalna misija RH u New Yorku redovito izvještava Ured Predsjednice i Vladu te konzultira sve nadležne resore. Nitko od aktera uključenih u taj proces, koji je trajao gotovo 18 mjeseci, nije signalizirao bilo kakav mogući problem sa sadržajem tog dokumenta", napomenuo je Plenković.

Naveo je da na Konferenciji u Marakešu - gdje će se samo politički prihvatiti taj dokument - nema nikakvog potpisivanja.

"Dokument nije obvezujući, nema karakter međunarodnog ugovora, ne podliježe ratifikaciji te, možda i najvažnije, svaka država zadržava u cijelosti pravo sama određivati kakvu će migracijsku politiku voditi. Mi kao Vlada ni u jednom trenutku nismo mijenjali stav. Zašto ga je predsjednica promijenila, to će ona objasniti javnosti", rekao je Plenković, dodavši da će s predsjednicom, kad bude prilike, s obzirom da su do sad oboje bili na putu, porazgovarati.

Vlada će odrediti tko će u Marakeš

"Vidjet ćemo tko će ići u Marakeš, to će odrediti Vlada", poručio je.

Ponovio je da se dokument odnosi na zakonite, a ne nezakonite migracije, podsjetivši da Vlada vodi politiku vrlo striktnog čuvanja hrvatske granice i sprječavanja nezakonitih migracija.

"Vodite računa da imamo čak 6.500 pograničnih policajaca uslijed duge vanjske granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom - duža je nego granica između Finske i Rusije. 1.351 kilometar naši policajci čuvaju 24 sata na dan, 7 dana u tjednu - i tako će nastaviti. Sprječavamo nezakonite migracije i ispunjavamo kriterije za Schengen", kazao je Plenković.

Prelasci u druge stranke nemaju veze s HDZ-om

Odgovarajući na upit o prelasku zastupnika Habeka u Klub zastupnika HNS-a, Plenković je podsjetio da zastupnici donose odluke u svoje ime i na temelju svojih političkih procjena.

"Pretpostavljam da nisu zadovoljni sa stanjem stranke čiji su bili članovi i iz kojih su izašli. Te pojedinačne odluke nemaju baš nikakve veze s HDZ-om. No ako žele podržati smjer zemlje i rad Vlade, nama je to drago", naglasio je.

Globalni kompakt ostavlja suvereno pravo vođenja migracijske politike

Kako na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća i HDZ-a, tako je i sljedeći dan na sastanku parlamentarne većine i HDZ-ova kluba izražena jedinstvena podrška za Globalni kompakt o zakonitim migracijama.

Taj dokument nije međunarodni ugovor, nije obvezujući i ostavlja suvereno pravo svakoj zemlji da vodi vlastitu migracijsku politiku", istaknuo je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima nakon sjednice Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru. Ponovio je da je važno to demistificirati s obzirom na kampanju koja se vodi u nas, ali i u nekim drugim zemljama.

Vukovar za ovu Vladu izrazito važan

Za sastanak s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom napomenuo je da je prošao jako dobro.

"Razgovarali smo o pripremama za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, sudjelovanju članova Vlade i saborskih zastupnika u Koloni sjećanja te projektima za Vukovar. Ništa se u našem odnosu nije promijenilo, naš stav je sasvim jasan: Vukovar je za ovu Vladu izuzetno važan, mi smo za 50 posto povećali sredstva za fond Grada Vukovara, podupiremo mnogobrojne projekte", poručio je Plenković.

Nema potvrde o suradnji s HDZ-om

Na kraju, na novinarski upit o aferi SMS i osumnjičenom Franji Vargi kojeg tjednik Nacional povezuje sa savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, predsjednik HDZ-a i Vlade RH je odgovorio da se taj slučaj rasvjetljava.

"Važno je to da prema uvidu u našu dokumentaciju nema nikakve potvrde o bilo kakvoj formalnoj suradnji Varge s HDZ-om u periodu koji se spominje, 2014. i 2015. godine. Nemam saznanja je li postojala nekakva druga, neformalna suradnja s pojedincima", kazao je.

Teme