Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 11. 2018.

Hrvatski narod ne podliježe onima koji stvaraju paniku i lošu atmosferu

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na istup zastupnice Brune Esih, koja ga je oštro kritizirala zbog Marakeškog sporazuma, rekavši da bi se ona u nekim drugim vremenima mogla kandidirati za ministricu narodnog prosvjetiteljstva i propagande

"Nije me iznenadila. To je već stil te male strančice u kojoj bi se ona u nekim drugim vremenima i drugim zemljama mogla kandidirati za ministricu narodnog prosvjetiteljstva i propagande. Čita pitanje i reakciju na pitanje, što djeluje patetično, a sadržaj je bio neargumentiran", rekao je Plenković novinarima.

"Tipičan primjer najnižeg populizma i stvaranja loše atmosfere kod dijela birača, pozivajući se na narod. Ali hrvatski narod je pametan, ima filtere. U političkom smislu jadno i jako loše", ocijenio je Plenković.

Beljak je odnio HSS na drugu stranu političkog spektra

Komentirao je i istup čelnika HSS-a Kreše Beljaka, koji ga je nazvao lijepim licem starog, lopovskog HDZ-a.

"Beljak je nominalno čelnik HSS-a, većina drugih aktera napustila je HSS. Odnio je tu stranku na drugi dio političkog spektra. Ne znam kako bih definirao kojoj političkoj grupaciji pripada. To je šteta, HSS je kao povijesna stranka zaslužio imati jako vodstvo i graditi suradnju s HDZ-om kao prirodnim partnerom", kazao je Plenković.

Dodao je kako je na aktualnom prijepodnevu čuo puno klevetničkih izjava, poput onih SDP-ovaca Davora Bernardića i Gordana Marasa.

"Ne mora se ta ekipa čuditi kada im rejting ide dolje, ići će i dalje. Kada pogledate lijevu stranu sabornice, to izgleda desetkovano, pusto, slabo i kilavo", rekao je Plenković.

Osvrćući se na kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović za drugi predsjednički mandat, Plenković je ustvrdio kako je njemu sve jasno nakon razgovora s predsjednicom Grabar Kitarović o mogućoj ponovnoj kandidaturi, ali nije do njega kad će tko što objaviti.

Ni Kajkić, ni Gregurić nisu izvijestili hrvatsku policiju

Odgovarajući na upit zastupnika Hrvoja Zekanovića o slučaju Nikole Kajkića prigodom rasprave nakon izvješće o sastancima Europskog vijeća i sastanku država članica europodručja, premijer Plenković je naglasio da je, čim se doznalo za tu informaciju iz nekih medija, učinjeno sve da se reagira i da se njih kontaktira.

"Kada se dogodi da dvoje hrvatskih državljana budu zaustavljeni od službi ili policije, u ovom slučaju Republike Srbije, onda je njihov prvi i prirodni korak da, kada prijeđu granicu, takvo nešto, prije svih, jave hrvatskoj policiji. To se nije dogodilo, niti Kajikić, suspendirani policajac u MUP-u, niti Gregurić nisu o tome obavijestili hrvatsku policiju", rekao je Plenković.

Naveo je kako je Ministarstvo vanjskih poslova odmah prosvjedovalo prema srpskim institucijama. Posao radi i MUP i Ministarstvo vanjskih poslova i Sigurnosno-obavještajna agencija, svi su temeljito angažirani u zaštiti naših državljana, rekao je premijer.

Intervencija o BiH na razini EU-a dobro primljena

Premijer Plenković je podnoseći izvješće izrazio zadovoljstvo načinom na koji su primljena njegova stajališta o BiH i položaju hrvatskog naroda koja je iznio na summitu EU-a u Bruxellesu u listopadu i najavio da će se na Vijeću EU-a za vanjske poslove u ponedjeljak detaljno analizirati opći izbori održani u BiH u listopadu kako bi se pokušao riješiti problem marginalizacije bosanskohercegovačkih Hrvata i njihova stavljanja u podređeni položaj, budući da su većinski Bošnjaci ponovno preglasali i izabrali hrvatskog člana u tročlanom predsjedništvu zemlje.

Istaknuo je i da to nije miješanje u poslove druge države, nego legitimno zalaganje za poštivanje Daytonskog sporazuma.