Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 19. 11. 2013.

Rasprava o Programu Erasmus+ (2014-2020)

Zastupnik Plenković podupro je usvajanje programa Erasmus+, programa nove generacije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport

Plenković je izrazio zadovoljstvo novim programom Erasmus+, pohvalivši napore izvjestiteljice Doris Pack. Dodao je da je već danas vidljivo da je „Erasmus-generacija“ postala dio europskih upravljača jer su mnogi bili korisnici europskih stipendija kroz program Erasmus.

Podsjetio je da je Erasmus+ izuzetno bitan za razumijevanje europskog projekta, za stjecanje obrazovnog iskustva u drugim državama, kao i za širenje ideje europske solidarnosti i tolerancije. Napomenuo je da je i Hrvatska aktivni sudionik programa te se u prvih nekoliko godina pokazalo da imamo zainteresirane mlade ljude (njih gotovo 2000) koji su već koristili stipendije, ali i institucije koje su spremne prihvatiti studente iz drugih država.

Zaključio je da bi u novom programu Erasmus+ s novim i većim proračunom bilo važno napraviti iskorak koji bi pomogao lakšem stipendiranju studenata i boljem priznavanju kvalifikacija koje studenti dobivaju u drugim državama.