Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Senj | 20. 11. 2018.

Nužno je da se u Bosni i Hercegovini donese nov izborni zakon

Premijer Plenković ocijenio je vrlo dobrim što se rasprava o rezultatima općih izbora u BiH održala na sjednici Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu, a pozicija Hrvatske vrlo je jasna

U izjavi za medije nakon svečanosti u povodu izgradnje vjetroparka Senj premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što će ta izravna kineska investicija u Hrvatsku, vrijedna 160 milijuna eura, pridonijeti jačanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Dodao je da će realizacija tog projekta u sljedeće dvije godine zaposliti najmanje 100 ljudi te dugoročno pridonijeti kvalitetnijoj opskrbi električnom energijom.

Novinare je zanimalo u kojem se sektoru mogu očekivati nova kineska ulaganja, a predsjednik Vlade odgovorio je da je Hrvatskoj u interesu modernizacija željezničke infrastrukture, koja zahtijeva najveće investicije. Naglasio je da Vlada želi da se u sljedećih 12 godina u željezničku infrastrukturu investira oko 3 milijarde eura te da se u tom segmentu nađe zajednički interes s kineskim ulagačima, uz investicije u lučku infrastrukturu.

U vezi s jučerašnjom raspravom o rezultatima općih izbora Bosni i Hercegovini na sjednici Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu premijer Plenković ocijenio je vrlo dobrim što se ta rasprava održala. Naglasio je da je pozicija Hrvatske čvrsta i jasna.

„Smatramo da je nužno donijeti novi izborni zakon, referirati se na sve ono relevantno u presudi Ustavnog suda u slučaju Bubić, poštivati načelo jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, izbjegavati scenarije u kojima na teritoriju Federacije većinski konstitutivan narod, Bošnjaci, glasovanjem svojih pripadnika biraju drugom konstitutivnom narodu, Hrvatima, njihovoga člana Predsjedništva“, rekao je. Dodao je da sadašnja situacija nije dobra za povjerenje među narodima u BiH i za funkcioniranje vlasti.

Ponovio je da među članicama Europske unije Bosna i Hercegovina nema većeg zagovornika, saveznika i prijatelja od Hrvatske, ali je također naglasio da Hrvatska neće odustati od rasprave o tom pitanju na multilateralim forumima jer je ono u interesu stvarne ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda BiH.

Novinare je zanimalo kakva je pozicija Hrvatske o Globalnom kompaktu o izbjeglicama, dokumentu koji je u izradi kao i Globalni kompakt o migracijama.

Predsjednik Vlade istaknuo je da se riječ o nastavku dogovora na Općoj skupštini UN-a 2016, u kojoj je sudjelovala predsjednica Republike. Pojasnio je da će ta rezolucija biti usvojena u kontekstu onoga što se naziva omnibus rezolucija o temama UNHCR-a. Dodao je da ona nije međunarodni ugovor i da nije obvezujuća.

Naglasio je da ta rezolucija nije poprimila političke dimenzije kao Globalni kompakt o zakonitim i regularnim migracijama te dodao da o tom pitanju na razini Vlade nije bilo ni trunke nesloge, niti se mijenjao stav, niti za to ima razloga. Podsjetio je na to da će na konferenciji u Marakešu sudjelovati ministar Božinović.