Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 22. 11. 2018.

Hrvatska nastavlja s procesuiranjem ratnih zločina od 1991. nadalje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Theodora Merona

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Predsjednik MRMKS-a Meron izvijestio je predsjednika Vlade Plenkovića da će njegov mandat predsjednika Mehanizma trajati do 18. siječnja 2019. godine, kada će ga zamijeniti sudac Carmel Agius.

Predsjednik Vlade i predsjednik MRMKS-a razgovarali su o radu Mehanizma kao i o ulozi, ocjeni i nasljeđu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Jedna od tema bila je i inicijativa za osnivanje informacijskih centara, sukladno Rezoluciji 1966 (2010) Vijeća sigurnosti UN-a, koji bi omogućili dostupnost javnih podataka i arhiva MKSJ-a i MRMKS-a u regiji.

Predsjednik Vlade Plenković posebno je istaknuo da Hrvatska nastavlja s istraživanjem i procesuiranjem ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj od 1991. godine nadalje.

U tom kontekstu razgovaralo se i o potrebi nastavka suradnje sa susjednim državama s ciljem procesuiranju svih ratnih zločina.